La cancellera durant la seva intervenció a Davos (Foto: Reuters)
La cancellera durant la seva intervenció a Davos (Foto: Reuters)
Davos

Merkel aposta per combinar l'austeritat amb "mesures pont" per frenar l'atur juvenil

La cancellera ha intervingut en el Fòrum Econòmic de Davos. Merkel aposta per introduir mesures pont fins que les mesures estructurals que han aplicat alguns països, entre els quals Espanya, donin resultats. Això sí, tot combinat amb l'austeritat.

RedaccióActualitzat
L'atur juvenil preocupa la cancellera alemanya, Angela Merkel. Ho ha posat de manifest a Davos, al Fòrum Econòmic Mundial. Merkel ha posat com a exemple la situació "a Espanya, també a Portugal o a Grècia. Quan hi ha un atur juvenil que supera el 50%, hem d'obrir-nos a noves perspectives. I potser, també, introduir algunes mesures pont" fins que les reformes estructurals que han aplicat alguns països europeus tinguin efecte.

Aquesta no és la primera vegada que Merkel reconeix la necessitat de buscar-hi alternatives, però sempre remarcant i insistint en la doctrina de l'austeritat i la contenció de la despesa. "Hem d'aplicar avui reformes estructurals perquè puguem viure demà millor", ha afegit.

Una d'aquestes mesures pont a què es refereix la cancellera podria ser la millora "de la mobilitat de les forces laborals dins del mercat comú". Això s'aconseguiria, per exemple, trencant les barreres que hi ha actualment, com l'idioma". "La competitivitat és un tema central per al benestar d'Europa en el futur", ha explicat Merkel, recordant el seu homòleg britànic, David Cameron, que també ha expressat a Davos la seva inquietud per aquest punt.

En relació amb l'eurozona, Merkel ha mostrat preocupació pels tipus de canvi de les divises de la Xina i el Japó, que poden perjudicar la competitivitat europea, i s'ha mostrat partidària d'aconseguir un mercat lliure amb els Estats Units.

La dirigent alemanya ha respost les crítiques contra el Banc Central Europeu i n'ha destacat la feina per afrontar la crisi i l'endeutament de la zona euro. "Els bancs centrals poden crear ponts, però no solucionar els problemes estructurals de les decisions polítiques." Merkel ha recordat que el mandat del BCE és diferent de la Reserva Federal nord-americana (FED) i no ha de crear creixement o ocupació.
Anar al contingut