Tot i que la dieta mediterrania es manté amb força, ha crescut el consum de refrescos i sucs (Foto: Reuters)
Tot i que la dieta mediterrania es manté amb força, ha crescut el consum de refrescos i sucs (Foto: Reuters)
Madrid

Menys consum de calories, però més obesitat a causa del sedentarisme i el canvi d'hàbits

La població espanyola ha reduït la ingesta de calories en 250 calories al dia respecte a fa 20 anys, però, tot i això, la taxa d'obesitat ha crescut entre un 17% i un 21%. Són dades d'un estudi de dieta i risc de malalties cardiovasculars a Espanya que atribueix les dades als canvis en l'estil de vida i al sedentarisme.

Actualitzat
Miguel Ángel Rubio, coordinador de la Unitat de Nutrició i Dietètica de l'Hospital San Carlos de Madrid, destaca que "els joves dediquen cada vegada menys temps a l'activitat física i més a veure la televisió o a estar davant de l'ordinador". Aquests hàbits inciten a "picar" entre hores.

Els investigadors constaten que la població espanyola s'aproxima "a les recomanacions dietètiques saludables, sense que s'hagin detectat canvis que puguin ser motius d'alarma". De fet, continua prevalent la dieta mediterrània i el consum d'oli, en especial d'oliva. Malgrat això, s'ha reduït el consum de cereals i llegums però, en canvi, ha augmentat la ingesta de refrescos i sucs. "Això podria passar desapercebut, però té una associació clara amb l'obesitat i la síndrome metabòlica".

Tot i l'increment de l'obesitat, l'estudi subratlla que la població espanyola presenta una mortalitat cardiovascular inferior a la d'altres països europeus. Una possible explicació, segons els experts, podria ser la presència en una quantitat superior -sobretot en les dones- del colesterol HLD, conegut com a colesterol "bo" i que té un efecte protector.

Una de les finalitats de l'estudi era mirar d'esbrinar per què la mort per malalties cardiovasculars no és "un problema tan important a Espanya com en altres països". Segons les dades, el 40% de les defuncions en menors de 74 anys són a conseqüència del càncer, mentre que la mortalitat per malalties cardiovasculars ronda el 16%, és a dir, unes 125.000 a l'any. Les patologies cardiovasculars són responsables també de prop de cinc milions d'ingressos hospitalaris cada any.
Anar al contingut