Menors no acompanyats
Menors no acompanyats

Interior i Afers Socials discrepen sobre com s'està acollint els menors estrangers

Actualitzat

La falta d'espais per als menors estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya ha generat situacions del tot excepcionals: que dormin a la Ciutat de la Justícia, a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) o fins i tot a les comissaries.

Des de dimarts, una trentena de migrants menors han passat la nit a les comissaries, com ha avançat la Cadena SER. Però aquest dimecres, el Departament d'Interior ha comunicat a la DGAIA que això no pot continuar passant, ja que les comissaries no són espais adequats per atendre els nois.

Aquest dijous els Mossos ja han començat a traslladar a centres 20 joves que estaven a comissaries de Barcelona i deu, a les de Girona. 

Aquests trasllats han generat malestar al Departament d'Afers Socials, que ho ha traslladat a Interior en un document al qual ha tingut accés TV3. Consideren que l'arribada als centres sense que la DGAIA n'estigui al cas comportarà un sobrecol·lapse del sistema. També consideren que s'està vulnerant el protocol de trasllat i el circuit preestablert entre els Mossos i la DGAIA.
 

 

En una entrevista al programa "Més 324", el conseller d'Interior, MIquel Buch, ha reconegut que la situació s'ha produït de "manera excepcional" i que les comissaries "no estan preparades" per acollir a menors estrangers.

.

"Són menors no acompanyats, no són delinqüents. Els identifiquem i en un moment determinat han de tornar a un espai on es garanteixi la salubritat, la salut, les condicions per a un menor, etc. Les comissaries dels Mossos d'Esquadra no estan preparades per a aquestes situacions."

"Hem d'anar de la mà tot el govern, fins i tot, tot el país, ja que hi ha moltes entitats que ens ajuden i que estan fent un magnífic treball."

Malestar a la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència
 

A través d'un comunicat, la DGAIA ha fet saber als centres de menors que a partir d'ara hauran d'acollir migrants no acompanyats que els portin els Mossos d'Esquadra.

La decisió de la DGAIA ha generat malestar a la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, que reconeix que és una situació d'emergència, però considera que el procediment que es vol seguir no és l'adequat. Creuen que es barregen realitats diferents: la dels menors desemparats i la dels joves migrants, que tenen unes altres necessitats.

Notícia relacionada: El Homrani reclama a l'Estat més "planificació" per acollir els menors migrants

Per això, segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, demanaran assessorament legal. La portaveu de la junta directiva, Pilar Núñez, diu que estan "desconcertats":

"Estem desconcertats, i el primer que ha de fer un quan està desconcertat és informar-se. En aquests moments estem estudiant la situació per veure, davant de la llei de protecció i davant de tot el que és el treball que han de fer jutges i fiscals, quin és el marc legal i la situació que s'està donant."

Núñez fa una crida a la responsabilitat de tots els sectors:

"En primer lloc, les administracions directament vinculades, com és el Departament d'Afers Socials. Però també el Departament de Governació, de Salut, d'Ensenyament, l'òrgan jurídic..."

La DGAIA ha explicat que està treballant per resoldre aquesta situació d'emergència tan aviat com sigui possible.
ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut