"Menja mòbils", el projecte pioner en reciclatge electrònic de la UPC de Manresa

Un equip de 15 investigadors ha aconseguit la patent estatal i està a un pas d'assolir la internacional

La Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa lidera un projecte punter per reciclar els metalls de mòbils i bateries. Hi treballa un equip de 15 investigadors fa anys, i ja han aconseguit la patent estatal i estan a un pas d'assolir la internacional.

Conegut com a "Menja mòbils", el projecte permet reciclar fins a un 40% dels metalls que hi ha als dispositius electrònics, el tipus de residus que més creix. 

Cada any es generen un 5% més d'aquest tipus de deixalles, que, a més, són molt complicades de reciclar perquè cal separar, un a un, tots els metalls que en formen part; de fet, ara només se'n recicla un 11%.

És per això que, com explica l'investigador Toni Dorado, el que busquen és solucionar un repte que té la societat d'avui dia, altament consumidora de tecnologia.

Per fer-ho, han dissenyat una planta semiindustrial que permet reciclar aquests metalls. Es tracta d'una instal·lació en la qual el residu entra per un costat i, per l'altre, gràcies al sistema ideat pels investigadors, s'aconsegueixen separar alguns dels metalls més valuosos, de manera completa. 

I ho fan amb uns microorganismes molt específics. No hi ha cap altre projecte que utilitzi aquest sistema biològic per reciclar les bateries. Els mètodes actuals són altament contaminants.

Podrien utilitzar el sistema empreses dedicades a la gestió de residus que, fins ara, el que fan és enviar aquest 11% de residus que sí que es recicla al centre d'Europa, on es recuperen en grans quantitats.

D'aquesta manera, amb la instal·lació d'aquesta planta, les empreses dedicades al reciclatge podrien recuperar els metalls sense necessitat d'enviar-los a l'estranger, un recurs que, com explica Dorado, no soluciona res:

"Fem veure que són donacions d'aparells, però en realitat són deixalles que s'acumulen sense control".

Una part de l'equip d'investigadors al laboratori de la UPC (ACN / Nia Escolà)

A més, es tracta d'un projecte d'economia circular, i una alternativa més sostenible que la del centre d'Europa. Tal com explica Dorado, s'aconsegueix solucionar un repte de reciclatge, que és prioritari en una societat altament tecnològica i en el context de crisi climàtica actual.

A mesura que els vehicles elèctrics, per exemple, es vagin imposant, es generarà també un altre residu: les bateries. I, en aquest cas, estan compostes sobretot de liti i cobalt, dos elements cada vegada més escassos a la natura.

Dorado diu que fan falta aquests metalls si volem continuar construint dispositius electrònics.

"Originàriament els anem a buscar a la naturalesa, a jaciments de minerals, on extraiem aquests metalls, però cada vegada que extraiem es va empobrint el jaciment i és més difícil extreure'n."

Una investigació que, malgrat la seva repercussió, en algun moment ha perillat per falta de finançament. Dorado lamenta "la poca" aposta del govern i l'Estat en investigació.

ARXIVAT A:
Tecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut