Barcelona

Mena defensa que les presons no són l'única solució a la delinqüència en l'obertura de l'any judicial

Aquest divendres s'ha inaugurat l'any judicial a Catalunya. El fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), José María Mena, s'ha sumat a l'opinió que les presons no són l'única solució a la delinqüència i ha afegit que el fet de tenir menys penes de presó no té per què significar que hi hagi impunitat. Mena ha avisat que la fiscalia continuarà sent contundent en els casos que facin referència a la seguretat viària i sinistralitat laboral. La presidenta del TSJC, Maria Eugènia Alegret, ha tingut unes paraules d'elogi cap a Mena, que es jubilarà aviat després de deu anys al capdavant de la fiscalia.

Actualitzat

Mena ha defensat la imparcialitat de la institució que encapçala davant les "acusacions de politització" rebudes per les seves decisions davant els delictes fiscals. En presència del president de la Generalitat, Pasqual Maragall, el fiscal en cap de Catalunya ha advertit que l'inici d'una investigació per part del Ministeri Públic "no s'ha de confondre amb una condemna anticipada", encara que tampoc "no pot quedar al marge de la transcendència social i política que per raons fins i tot mediàtiques s'adjudiquen a aquests fets".

En el seu discurs, Mena ha defensat també la constitucionalitat de les reformes de l'administració de justícia previstes pel nou Estatut. El fiscal en cap del TSJC creu que els articles de l'Estatut que regulen el funcionament de la fiscalia i de l'administració de justícia "contenen una referència explícita al seu desenvolupament en les lleis processals i orgàniques presents i futures, com a solemne expressió de la seva voluntat d'assumir el marc inqüestionable de constitucionalitat".

Per la seva banda, Maria Eugènia Alegret ha proposat en el seu discurs que, dins de les noves competències que l'Estatut atribueix al TSJC, es creï la Sala Mercantil de l'alt tribunal català, amb magistrats especialistes, perquè es pugui resoldre a Catalunya sobre aquesta matèria en segona i última instància.

La presidenta del TSJC s'ha mostrat esperançada que el futur govern de la Generalitat "doni la prioritat que es mereix al desenvolupament del nou Estatut en l'àmbit de l'administració de justícia i a la implantació de la nova oficina judicial".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut