Els mediadors Brian Currin, al centre, i Pierre Hazan.
Els mediadors Brian Currin, al centre, i Pierre Hazan.
Baiona

Membres del Grup Internacional de Contacte consideren que no es pot pretendre un desarmament unilateral d'ETA

L'advocat Brian Currin i quatre membres més del Grup Internacional de Contacte estan d'acord que França i Espanya no poden pretendre que hi hagi un desarmament unilateral per part de l'organització ETA. La presència dels dos estats és indispensable en aquest procés.

RedaccióActualitzat

En el Fòrum per la Pau que s'ha celebrat a Baiona, Brian Currin, del Grup Internacional de Contacte, ha declarat que és una bogeria que França i Espanya pretenguin que hi hagi un desarmament unilateral per part de l'organització ETA.

Currin i quatre membres més del GIC van prestar declaració divendres passat durant unes hores en una comissaria de Baiona, on es trobaven per participar en el Fòrum. Currin ha dit que la citació per part del jutge francès Laurence Levert li va servir per poder parlar, per primera vegada, a les autoritats franceses.

L'advocat sud-africà va considerar interessant haver pogut manifestar les seves preocupacions durant l'estona que va estar a la comissaria. També va manifestar que la presència dels estats espanyol i francès és indispensable en el procés que s'està desenvolupant al País Basc.

Segons aquest advocat especialista en mediacions, no hi han hagut massa avenços en els últims quatre anys, però considera que no s'ha de tenir pressa.

Raymond Kendall, mediador

En el mateix sentit ha parlat Raymond Kendall, un altre dels membres del GIC que també va ser interrogat divendres per la policia judicial francesa. Kendall ha dit que ja ha començat un procés i que els estats espanyol i francès han d'implicar-se per trobar solucions. L'antic secretari general de la Interpol ha afegit que perquè ETA entregui les armes fa falta crear les condicions jurídiques.

Jean-Pierre Massias, organitzador del Fòrum per la Pau

Jean-Pierre Massias, un dels organitzadors del Fòrum per la Pau, també ha fet declaracions respecte a això i ha dit que un dels més grans desafiaments és reconèixer que existeix un procés en curs al País Basc.

Massias ha convidat la societat civil a familiaritzar-se amb el procés i que aquest tema es converteixi en una qüestió política que rebi una resposta política.


 
 

   

Anar al contingut