Melilla

Melilla es nega a retirar l'última estàtua de Franco a la via pública

El president de Melilla, Juan José Imbroda, es nega a retirar l'estàtua de Francisco Franco que hi ha la ciutat, l'última del general que queda a la via pública a l'estat espanyol. Imbroda, que és del Partit Popular, ha advertit que el govern que encapçala només accedirà a treure el monument si el Ministeri de Defensa li dóna una ubicació alternativa. El president de la ciutat autònoma ha subratllat que l'estàtua no està dedicada a Franco com a "Caudillo" sinó "al comandant de la Legió que el 1921 va salvar Melilla del setge a què estava sotmesa".

Actualitzat
El president de Melilla ha explicat que només retirarà l'estàtua "per portar-la en algun lloc concret", petició que traslladarà per escrit al Ministeri de Defensa. Un de les opcions que proposa Juan José Imbroda és que el monument s'instal·li en alguna dependència de l'exèrcit espanyol. "Si no, si resulta que això no qualla, es quedarà on és", ha advertit.

L'estàtua està situada a l'entrada del port de la ciutat, al peu de les muralles antigues. Imbroda considera que l'estàtua no s'ha d'ocultar perquè no és cap tribut a Franco com a dictador, sinó que se n'ha d'entendre el context històric. "Estem parlant de l'any 1921, d'un militar i del Ministeri de Defensa". Imbroda assegura que la intervenció de Franco a la Legió "va fer possible que Melilla continués sent espanyola, de manera que la figura no el representa només a ell, sinó a tots els que van venir en aquell moment". També ha recordat que l'estàtua no la instal·lar el seu govern i que quan el PSOE governava a Melilla tampoc no la va voler retirar.

Amb la retirada del monument eqüestre a Santander, la de de Melilla és l'única estàtua de Franco que es continua exhibint a la via pública.
Anar al contingut