Moscou

Medvédev reconeix la independència d'Ossètia del Sud i Abkhàzia

El president rus, Dmitri Medvédev, ha reconegut la independència d'Ossètia del Sud i Abkhàzia. El dirigent rus ho ha anunciat en una intervenció televisada, on ha explicat que Rússia ha firmat decrets per al reconeixement d'aquestes dues regions. L'anunci arriba 24 hores després que el Parlament rus, el Senat i la Duma, aprovessin per unanimitat una resolució per motivar l'executiu a fer-ho.

Actualitzat

"Tenint en compte la lliure expressió de la voluntat dels pobles osseta i abkhaz he signat els decrets sobre el reconeixement per part de la Federació Russa de la independència d'Ossètia del Sud i de la independència d'Abkhàzia", ha dit Dmitri Medvédev, que ha instat altres estats a fer el mateix.

El Kremlin justifica la decisió a partir de la Carta de l'ONU i sobre els principis del dret internacional. "No ha estat una decisió fàcil però és l'única possibilitat per garantir la vida" dels habitants d'aquestes regions. El president rus ha tornat a acusar el seu homòleg georgià, Mikhaïl Saakaixvili, de genocida per atacar Ossètia del Sud. El govern de Geòrgia va acabar "amb les seves pròpies mans amb les esperances de convivència pacífica" entre georgians, ossetes i abkhazos.

Els líders d'Abkhàzia, Serguéi Bagapsh, i d'Ossètia del Sud, Eduard Kokoiti, han expressat la seva satisfacció pel reconeixement rus. "És un dia històric per al nostre poble. Estic agraït a les autoritats i al poble de Rússia", ha afirmat Bagapsh. Poc després de fer-se pública la notícia, desenes de ciutadans han sortit als carrers de diverses ciutats d'Abkhàzia per celebrar la decisió russa, disparant trets a l'aire i obrint ampolles de xampany.

Geòrgia demana l'ingrés a la UE i l'OTAN

El líder georgià, Mikhaïl Saakaixvili, ha rebutjat el reconeixement de Rússia i ha instat Occident a contribuir a un ràpid ingrés del seu país a l'OTAN i la Unió Europea. "És un pas absolutament il·legal, que no tindrà conseqüències jurídiques per a Geòrgia ni per la resta del món", ha avisat Saakaixvili.

El president georgià ha apel·lat a "tots els líders mundials: ajudin Geòrgia a entrar com més aviat millor a l'OTAN i també el més aviat possible a la Unió Europea". Segons Saakaixvili, "per primera vegada després de l'Alemanya nazi i del règim estalinista, un estat gran intenta posar de genolls un estat petit i canviar les fronteres a Europa".

L'executiu georgià creu que Rússia "xocarà amb enormes problemes en el tauler internacional" i ha proclamat que a Geòrgia s'hi veurà "el començament del final del nou imperialisme rus".

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut