Madrid

Maza justifica l'ordre de presó i diu que l'estat de dret "ha tingut prou paciència"

Argumenta que el risc de reiteració és l'argument principal per a la presó provisional sense fiança

RedaccióActualitzat

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha justificat la decisió de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela d'enviar a presó el vicepresident Oriol Junqueras i els set consellers de la Generalitat cessats pel govern espanyol. Maza assegura que els fets que se'ls imputen "arrenquen de fa dos anys" i que l'estat de dret ha tingut "prou paciència".

En una entrevista a la Cadena SER, Maza s'ha refermat en el delicte de rebel·lió, assegurant que hi van actuar amb violència tant els dies 20 i 21 de setembre davant les conselleries de la Generalitat, com l'1 d'octubre, el dia del referèndum. És per això que ha defensat l'empresonament dictat per la jutge Lamela com una mesura per evitar el risc de reiteració del delicte.

"Els fets arrenquen almenys de fa dos anys i jo crec que prou paciència ha tingut l'estat de dret. I una vegada que es presenta una querella, lògicament es pren declaració i, si se sol·liciten mesures cautelars, es pren la decisió. Això en tots els procediments".

El fiscal general considera que les defenses de Junqueras i els set consellers cessats han tingut prou temps per estudiar el contingut de la querella:

"Han tingut 24 o 48 hores per veure-la, que jo crec que un text de 100 pàgines es pot veure en aquest temps. En qualsevol cas, no han entrat a respondre preguntes, excepte el senyor Vila, que no ha al·legat cap mena d'indefensió, i a ell sí que li ha estat possible enterar-se del contingut de la querella. Doncs jo crec que la decisió de la jutge pot considerar-se encertada."

Maza ha admès que es tracta d'una mesura "d'últim recurs", però ha subratllat que s'han produït uns fets "tan flagrants" que no hi ha hagut "més remei" que "actuar". També ha lamentat que, al seu parer, els empresonats no tenen la intenció d'evitar aquest risc de reiteració, i ha subratllat en aquest sentit que el vicepresident Junqueras ha signat com a tal un article d'opinió fa poques hores.

Segons Maza, només es podria reconsiderar l'empresonament provisional sense fiança pel vicepresident i els consellers cessats si fessin una declaració formal que fes allunyar el risc de reiteració delictiva, "l'argument fonamental" per al decret de presó.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut