Manuel Moix i José Manuel Maza (EFE)
Manuel Moix i José Manuel Maza (EFE)
Madrid

El fiscal anticorrupció dimiteix malgrat que el fiscal general no hi veu motius

José Manuel Maza defensa aferrissadament el ja exfiscal anticorrupció i afirma que "seria de justícia" que continués en el càrrec

RedaccióActualitzat

Manuel Moix ha deixat de ser el el cap de la Fiscalia Anticorrupció. La decisió s'ha fet pública aquest dijous al matí després d'una reunió entre el mateix Moix i el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza. Ho ha explicat el mateix Maza en una compareixença després de la reunió, en la qual els periodistes no han pogut fer preguntes.

Maza ha afirmat que "no hi ha motius per al cessament" de Moix, però que aquest ha presentat la seva dimissió per "motius personals" i "de manera irrevocable". Abans d'anunciar que Moix plega, Maza l'ha defensat de manera aferrissada i ha assegurat que "seria de justícia" que continués en el càrrec:

"He pogut constatar, de manera absoluta, que no ha existit en el seu comportament cap tipus d'irregularitat ni d'il·legalitat, que pel que he sentit ja es donava per descomptada, però tampoc cap mena d'irregularitat. Ni tan sols, com alguns han dit, el fet que hi pogués existir algun tipus d'incompatibilitat per ser titular d'unes accions d'una societat merament patrimonial."

"Aquesta conducta que ha fet parlar tant és absolutament regular. No hi havia ni existeixen motius, a parer meu, per al cessament del fiscal en cap contra la corrupció i el delicte organitzat."

"Crec que un altre argument que s'ha donat, de la possible afectació de la imatge de la institució, hauria de cedir davant una cosa més important: la fiscalia és una institució autònoma. I aquesta autonomia no significa només autonomia del govern, sinó també de tots els poders de l'Estat i de totes les influències alienes i externes que se li vulguin fer."

"Dit això, i repetint que no trobo cap mena de motiu per cessar aquest senyor fiscal, he de dir-los que m'ha presentat fa uns minuts la seva renúncia per motius personals. I després de parlar amb ell, i com que ha insistit i ha dit que és una renúncia absolutament irrevocable, no he pogut convèncer-lo del contrari."

"Insisteixo que crec que seria de justícia que seguís exercint el càrrec que ha exercit en aquest breu temps a plena satisfacció, almenys per la meva part, però em trobo en la situació que jo tampoc no puc obligar ningú que m'al·lega problemes personals a continuar exercint aquestes funcions."

En els darrers dies, la revelació que Moix té el 25% d'una societat patrimonial a Panamà, heretada del seu pare, havia complicat molt la seva continuïtat. Aquest dimecres, ja havia deixat la seva continuïtat en mans del fiscal general de l'Estat

 

 

Molt qüestionat els últims mesos

Abans de conèixer-se l'assumpte de Panamà, Moix ja feia mesos que estava sent qüestionat pels partits de l'oposició, que l'acusaven de ser molt pròxim al PP i de dedicar-se a obstruir els processos judicials contra trames corruptes que afecten aquest partit, és a dir, fer el contrari del que li tocava.

De fet, el mateix Moix va arribar a admetre que havia intentat impedir un escorcoll de l'operació Lezo contra la trama presumptament liderada per l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González.

En el sumari d'aquest cas apareix el nom de Moix: en una conversa telefònica interceptada, González va dir a l'expresident valencià Eduardo Zaplana que desitjava que nomenessin Moix fiscal anticorrupció. Els desitjos de González es van complir, però només ha durat tres mesos en el càrrec.

♦ Moix sobre les filtracions: "A Alemanya se sanciona el mitjà de comunicació"

 

El PP també defensa Moix

Aquest mateix dijous el PP ha defensat Moix, a pesar que pugui haver-se "equivocat en alguns casos", com "tothom". Ho ha dit el portaveu del partit al Congrés, Rafael Hernando, que ha afegit que Moix és "un gran fiscal" i un "home just".

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut