Madrid

Mayor Oreja i Vidal-Quadras posen de manifest el descontentament d'un sector del PP amb la cúpula del partit

Mayor Oreja i Vidal-Quadras posen de manifest el descontentament d'un sector del PP amb la cúpula del partit. El procés sobiranista a Catalunya i l'alliberament de presos d'ETA arran de la supressió de la "doctrina Parot" són els principals motius de les fugues de dirigents cap a Vox, UPyD i Ciutadans.

RedaccióActualitzat

La retirada -anunciada aquest dilluns- de dos polítics populars de pes com són l'exministre Jaime Mayor Oreja i l'exlíder dels populars catalans Aleix Vidal Quadras ha posat de manifest el descontentament que hi ha en un sector del PP. Els motius són, principalment, el procés sobiranista a Catalunya i l'alliberament de presos d'ETA arran de la supressió de la "doctrina Parot".

L'excletxa oberta per Vox és, per ara, la més significativa que pateix el PP. Precisament, la situació al País Basc i a Catalunya ha fet néixer el nou partit, liderat per l'exdirigent del PP basc Santiago Abascal i el funcionari de presons segrestat per ETA José Antonio Ortega Lara. Fundada no fa ni quinze dies, la formació considera que Rajoy ha traït la línia ideològica de l'aznarisme. Vox també reclama que se substitueixi el model autonòmic per un estat unitari i la desaparició del Tribunal Constitucional per evitar contenciosos. Vidal-Quadras va anunciar que se suma al partit d'Abascal i Ortega Lara.

Vox no és l'única formació cap on té fugues el PP. A Unión, Progreso y Democracia (UPyD) hi ha l'exdiputat popular al Parlament basc Fernando Maura. I, a Catalunya, Ciutadans va incorporar l'exportaveu dels populars a la cambra, Carina Mejías, que actualment desenvolupa la mateixa funció en substitució de Jordi Cañas.

El front basc

Mayor Oreja es va apartar de la primera línia política i no repetirà com a candidat del PP al Parlament Europeu. Tot i assegurar que no marxa a cap altre partit, algunes veus apunten que l'exministre de l'Interior va acabar de prendre la decisió arran dels fets durant l'homenatge a Gregorio Ordóñez. Davant la tomba de l'exregidor popular assassinat per ETA, la germana d'Ordóñez es va enfrontar amb els dirigents del PP que hi havia i els va retreure que el govern de Rajoy menystingui les víctimes del terrorisme.

Una altra exdirigent del PP basc, l'expresidenta María San Gil, ha acusat la direcció del PP de "consentir" el "malson" que viu Euskadi "en relació amb ETA, Batasuna, els presos, Sortu, Bildu i la resta de l'entramat etarra".

Aznar no anirà a la convenció

A tota aquesta situació, s'hi afegit l'expresident del govern espanyol José María Aznar, que ha anunciat que no assistirà a la propera convenció del partit a Valladolid, oficialment perquè serà de viatge. D'aquesta manera, Aznar no haurà de mullar-se sobre l'actualitat del PP ni el procés sobiranista català.

Mentrestant, la cúpula del PP minimitza les escletxes que pugui provocar l'adéu de Mayor Oreja al si del partit. La secretaria general, María Dolores de Cospedal, ha negat que la baixa de l'eurodiputat pugui fer mal al partit: "Jo no entenc que sigui un revés; és una forma diferent de continuar", ha apuntat la presidenta de Castella-la Manxa.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut