May visita Macron a la residència d'estiueig per demanar-li suport sobre el Brexit

Els dos dirigents celebren una trobada informal sobre el divorci del Regne Unit i la UE

RedaccióActualitzat

Trobada informal d'urgència, aquest divendres, entre el president de França, Emmanuel Macron, i la primera ministra del Regne Unit, Theresa May.

Els dos dirigents europeus s'han trobat a la residència d'estiu dels presidents francesos, situada sobre una punta rocosa del cap de Brégançon, a la Costa Blava, entre Marsella i Saint-Tropez.

Macron hi ha arribat avui mateix, primer dia de les seves vacances, que han de durar quinze dies.

Ho ha fet cap a les cinc de la tarda. May hi arribava una hora més tard, de tornada de les seves vacances a Itàlia.

Segons algunes fonts, la reunió l'hauria demanada May, que voldria l'ajuda de Macron per aconseguir que s'accepti el seu llibre blanc del Brexit, la seva proposta de com materialitzar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

 

May, per exemple, vol mantenir una zona de lliure comerç del Regne Unit amb la UE.

La urgència de la reunió entre els dos líders europeus respon al fet que es vol tancar la negociació sobre el Brexit abans de la cimera europea prevista per a l'octubre.

El divorci entre el Regne Unit i la UE s'ha de materialitzar la mitjanit del 29 al 30 de març.

La trobada entre Macron i May ha començat cap a un quart de set, amb una reunió informal d'una hora i tres quarts en què cadascú estava acompanyat de tres diplomàtics, entre els quals els respectius ambaixadors.

 

Fonts de la presidència francesa han explicat que en aquesta primera reunió no s'ha parlat pròpiament del Brexit, sinó de les futures relacions entre França i el Regne Unit que ja no pertanyerà a la UE.

I també han volgut deixar clar, sobre la trobada d'avui, que "per París no es tracta de substituir un procés pilotat per Michel Barnier", el negociador del Brexit per part de la UE.

Barnier, que aquest dijous s'havia reunit amb el nou ministre britànic per al Brexit, Dominic Raab, també ha rebut "el ple suport de França", tal com ho ha expressat la ministra francesa d'Exteriors, Nathalie Loiseau.

 

La segona part de la trobada ha estat un passeig -ja amb les respectives parelles, Brigitte Macron i Philip May- i un sopar "amistós" en què la "premier" britànica havia d'exposar les seves posicions al president francès.

Després del sopar, estava previst que May marxés de Brégançon, i que ni ella ni Macron fessin cap declaració, atès el caràcter informal de la trobada.

Ara mateix, les negociacions del Brexit estan aturades. S'han de reprendre a finals d'agost.

No es descarta que en els pròxims dies Macron convidi a Brégançon altres dirigents europeus. L'anomenat "palau de l'Elisi d'estiu" sembla que convida a tenir trobades informals per encarar una qüestió que ha debilitat May al Regne Unit, però preocupa tots els socis de la UE.

ARXIVAT A:
Brexit
Anar al contingut