May durant l'acte de campanya d'aquest dimarts a la nit (Reuters)
May durant l'acte de campanya d'aquest dimarts a la nit (Reuters)
Londres

May es planteja canviar lleis sobre els drets humans per combatre el terrorisme

Amb aquesta maniobra la primera ministra espera escalar posicions de cara les eleccions de demà al Regne Unit, després de les pressions rebudes per l'oposició en seguretat policial

RedaccióActualitzat

Quan falta un dia per a les eleccions, Theresa May assegura que per combatre el terrorisme, si cal, canviarà la legislació sobre els drets humans. Tota una declaració d'intencions, que s'explica per les dures pressions i crítiques que ha rebut sobre les actuacions policials i dels serveis de seguretat davant l'últim atemptat. I és que havien tingut informació sobre les activitats jihadistes de dos dels terroristes que van perpetrar l'atac de Londres, el tercer en l'últim mes reivindicat per Estat Islàmic.

En un acte de campanya a Londres, May s'ha mostrat disposada a jugar fort per lluitar contra el terrorisme que sacseja el Regne Unit i així remuntar el vol electoral:

"Parlo de penes de presó més llargues per als condemnats per delictes de terrorisme. Parlo de fer que les autoritats ho tinguin més fàcil per deportar sospitosos de terrorisme estrangers als seus països. Parlo de fer més per restringir la llibertat de moviments dels sospitosos de terrorisme quan tenim prou proves que són una amenaça, però no prou per portar-los davant d'un tribunal. I si les nostres lleis sobre drets humans ens impedeixen fer-ho, canviarem aquestes lleis per poder-ho fer."

Dubtes sobre l'eficàcia policial

S'ha desplegat un dispositiu antiterrorista per tot el país i aquesta matinada la policia ha detingut a l'aeroport de Heathrow un home relacionat amb l'atemptat al concert del Manchester Arena. Només se sap que té 38 anys i que, segons la policia, la seva detenció no ha suposat una amenaça directa per a l'aeroport.

Sobre els atacs de Londres, la investigació encara no està tancada. El tercer implicat en l'atemptat era Youssef Zaghba, italià d'origen marroquí. Havia intentat viatjar a Síria per unir-se a Estat Islàmi. Itàlia havia avisat Scotland Yard quan el va detenir a l'aeroport de Bolonya.

Del presumpte cervell de l'atac, Khuram Butt, britànic d'origen pakistanès, havia rebut diverses denúncies de veïns. Havia aparegut en un documental sobre jihadisme al Regne Unit amb una bandera d'Estat Islàmic. I va treballar durant un temps al metro, en un departament on tenia accés als túnels del Parlament de Westminster. Però la policia britànica tenia dades de les seves vinculacions amb el radicalisme.

Tot plegat està posant en dubte l'eficàcia de la policia i els serveis secrets britànics, i situen contra les cordes Theresa May. Dilluns li retreien haver fet retallades quan era ministra de l'Interior i aquest dimarts li preguntaven si el govern havia fet prou per prevenir que aquests terroristes atropellessin els vianants del Pont de Londres, abans d'atacar a ganivetades els qui voltaven pel mercat de Borough, amb un resultat de set morts i 48 ferits a Londres.

De Londres, també se n'ha qüestionat la lentitud en la identificació de les víctimes. Cada cop hi ha menys esperança que estigui viu Ignacio Echeverría, l'espanyol que es va enfrontar amb els terroristes la nit de dissabte. Ni la seva família ni el consolat espanyol han aconseguit localitzar-lo. Després que hagin transcendit informacions que donaven per fet que era una de les set víctimes mortals, el seu germà ha anunciat per Facebook que les autoritats britàniques han demanat més temps. Sembla que amb les empremtes dactilars no n'hi hauria prou i estan a l'espera d'una prova d'ADN que en confirmi la identitat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut