La ministra de Sanitat, Ana Mato.
La ministra de Sanitat, Ana Mato.
Madrid

Mato reforçarà el protocol per l'Ebola per millorar la protecció dels sanitaris

Es podria abaixar el grau de temperatura prescrita (38,6 graus) per activar l'alerta sanitària en casos d'Ebola.

RedaccióActualitzat

Sanitat ha anunciat que reforçarà els protocols sobre l'Ebola per donar més protecció al personal hospitalari, després que les declaracions del conseller de Salut madrileny, Javier Rodríguez, insinuant que la malalta podria haver mentit sobre la febre que tenia, han motivat nombroses crítiques. "Arran dels resultats ens va poder estar mentint, però això ho dic jo de collita pròpia", va indicar Rodríguez, que aquest dijous en els seus intents d'esmenar aquestes paraules amb noves declaracions als mitjans ha deixat perles com "Per aprendre a treure's o posar-se un vestit no fa falta fer un màster" o "no devia estar tan malament si va anar a la perruqueria".

Segons Sanitat, els canvis en els protocols anirien en el sentit que els professionals sanitaris que estiguin en contacte directe amb pacients infectats poden ser considerats personal de risc i se'ls pot fer un seguiment més actiu per augmentar la seva protecció. Així, es podria abaixar la temperatura prescrita (38,6 graus) per activar l'alerta sanitària en casos d'Ebola.

La modificació dels protocols existents contra l'Ebola, que abordarà aquest divendres el Consell Interterritorial de Salut, serà plantejada també davant de la UE.

Moreno ha assegurat que els protocols són internacionals i que s'han d'adaptar a les condicions de cada país. El Ministeri de Sanitat ha comunicat aquest canvi després de la reunió de la ministra Ana Mato amb els portaveus parlamentaris per abordar la crisi de l'Ebola. 

Paral·lelament, al voltant de l'hospital Carlos III, s'han succeït les declaracions de personal sanitari i de responsables sindicals denunciant fallades de protocol, com ara que l'ambulància que va recollir Teresa Romero no anava preparat i no va ser desinfectat fins a12 hores després de traslladar la pacient al centre hospitalari, havent traslladat 7 pacients més.

El president del Consell General d'Infermeria, Máximo González Jurado, juntament amb els sindicats de CCOO, UGTm SATSE, i IU, així com organitzacions de consumidors com Facua, han convocat protestes per les declaracions del conseller de Salut madrileny, que ha dit que, si ha de dimitir, dimiteix: "Jo sóc metge, tinc la vida solucionada".

Mentrestant, els portaveus del sindicat CISF han posat en dubte que el metge que va explicar que Teresa Romero havia apuntat que podria haver-se tocat la cara amb els guants estigués autoritzat per fer-ho. "Teresa no estava en condicions de fer cap tipus de declaracions", ha recalcat la representant del CISF, Elena Moral. 
 

Anar al contingut