Barcelona

Mates i llengua al nou examen que hauran de fer els aspirants a mestre

La nova prova d'aptitud personal (PAP) es farà per primera vegada el proper 17 de juny, dos dies després d'examinar-se de les PAU

RedaccióActualitzat

Els estudiants catalans que vulguin accedir als graus d'Educació Infantil i d'Educació Primària a partir del curs vinent hauran de superar per primer cop aquest any dues proves de competència en lingüística i matemàtica, a banda de la selectivitat. La nova prova d'aptitud personal (PAP) es farà per primera vegada el proper 17 de juny, dos dies després d'examinar-se de les PAU.

La primera prova, que es diu de Competència Comunicativa i Raonament Crític, pretén avaluar la capacitat d'expressar-se dels aspirants a mestre a l'hora de comunicar-se i de reflexionar. Se centra en les habilitats escrites, no orals, i té una durada de dues hores. L'examen inclou comprensió lectora, capacitat de síntesi, interpretació, expressió escrita i avalua també la capacitat de reflexionar i expressar el punt de vista propi de manera argumentada.

La prova està dividida en tres seccions. En la primera, que representa el 30% de la nota, l'estudiant ha de llegir un article i respondre vuit preguntes. El 50% de la nota de l'exercici surt d'un text que ha de tenir una extensió d'unes 350-400 paraules a partir de la informació que proporciona l'article anterior. Els estudiants provinents de sistemes educatius diferents al català, però, poden fer la prova en castellà. La darrera prova, que representa el 20% del resultat, consisteix a identificar i justificar deu errors en un o diversos fragments de text.

La segona prova, de Competència Logicomatemàtica, avalua els coneixements i habilitats en matemàtiques a l'hora de comprendre i resoldre exercicis, problemes i situacions d'aplicació així com la capacitat de raonar i analitzar críticament els resultats obtinguts. El 60% de la nota s'obtindrà de la resolució de cinc problemes en què es valorarà la resposta i també l'explicació de com s'ha resolt.

Quan se supera la prova?

La qualificació final de les proves serà apte o no apte i es considera superada quan s'obté cinc o més punts sobre deu. Una qualificació que s'obté entre la mitjana dels dos exàmens. Ara bé, per poder fer la mitjana cal que en cadascun dels exàmens s'arribi a quatre.

Com a la selectivitat hi ha dues convocatòries, una al juny i l'altra al setembre. Ara bé, mentre que al juny els alumnes es podran examinar en cinc seus -Barcelona, Bellaterra, Girona, Lleida i Tarragona- al setembre la prova només es farà a Barcelona. Enguany serà el dia 8. La matrícula es formalitzarà per Accesnet.

L'any passat es va dur a terme una prova pilot de les PAP que ara s'estenen. Des del curs 2014-2015 fins a l'actual, els estudiants que volen cursar els graus d'Educació Infantil o Educació Primària, o el doble grau d'Infantil + Primària havien d'aconseguir una mitjana de 5 en la prova de català i de castellà de la selectivitat per ser acceptats sempre que els dos exàmens obtinguessin una qualificació superior a 4.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut