Interior de la mesquita on hi ha hagut l'atemptat a Bir al-Abed, al nord del Sinaí (Efe)

Massacre a Egipte: almenys 305 morts en un atemptat contra una mesquita al Sinaí

L'atac, que encara no ha estat reivindicat, també ha deixat 109 ferits

RedaccióActualitzat

Massacre en una mesquita al nord de la península del Sinaí egipci, coincidint amb la pregària del divendres, dia sagrat i festiu al país. El balanç de víctimes ha pujat ràpidament i segons les autoritats ha deixat 305 morts. L'alcalde de la ciutat que ha patit l'atac eleva la xifra a 270. A banda de les víctimes mortals, també hi ha 109 ferits. Es tracta d'un dels atacs més mortífers de la història del país.

L'atac ha passat a la mesquita Al-Rawdah de la ciutat de Bir al-Abed, a 40 quilòmetres a l'oest d'Al-Arish, la capital del nord del Sinaí. Els terroristes han fet explotar artefactes de fabricació casolana al voltant de la mesquita quan era plena de persones, amb la voluntat de fer el màxim de mal possible, i després han disparat contra els que intentaven escapar-se. Un resident que tenia la família en el lloc ha declarat a l'agència Reuters que també "disparaven a les ambulàncies".

 

Aquest és el primer cop que l'atac s'ha dirigit contra fidels musulmans sufis, una branca de l'islam que els jihadistes consideren enemics i apòstates perquè veneren sants i santuaris, cosa equivalent a la idolatria. Fins ara l'havien patit els turistes i els cristians coptes.  
 

Què passa al Sinaí?

En els últims anys, les forces de seguretat egípcies combaten una branca d'Estat Islàmic, que ha intensificat els atacs en aquesta zona després que els militars derroquessin el president Mohamed Mursi com a conseqüència de les protestes antigovernamentals del 2013. Centenars de policies i soldats han mort en aquests combats, perquè són l'objectiu prioritari dels terroristes.

A causa de la violència que es viu, la zona està en estat d'emergència des del 2014, que es va estendre a tot el país a l'abril pels atemptats contra dues esglésies coptes al delta del Nil.

Es tracta d'un territori, que dobla el de Catalunya, i on hi viuen unes 65.000 persones. Una península desèrtica, bàsicament habitada per beduïns, que se senten abandonats pel poder central. 

Al Sisi anuncia una resposta "brutal"

El president egipci, Abdelfatah Al Sisi, ha promès en un discurs breu a la televisió que l'Exèrcit i la Policia "es venjaran" per les víctimes de l'atac "amb una força brutal".

De moment, l'aviació egípcia ha bombardejat posicions als voltants de la regió de l'atemptat, en aquest polvorí que és el Sinaí. 

El president palestí, Mahmud Abás, ha condemnat l'atac, i el president dels Estats Units, Donald Trump, ha qualificat l'atemptat de covard. 

El govern egipci ha decretat tres dies de dol.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut