Barcelona

Mascarell creu que caldrà algun tipus de sanció per impulsar el català al cinema

El nou conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s'ha mostrat partidari de mantenir algun tipus de sancions en la llei del cinema si es vol que tiri endavant. Mascarell, en declaracions a TV3, ha afegit que Artur Mas no li ha posat condicions i que una de les seves prioritats és simplificar l'estructura de la Conselleria. Sobre les subvencions, ha parlat de cooperació entre el sector públic i privat. L'entrevista completa es pot trobar al 3cat24.cat.

Actualitzat
Ferran Mascarell acaba d'arribar al seu nou despatx de la Conselleria de Cultura, però ja comença a pensar en la gestió del seu departament. Mascarell ja va trepitjar els despatxos de la Generalitat durant set mesos amb el president Maragall; ara, que ha estat el fitxatge estrella de Mas, el món cultural l'ha rebut amb elogis, però també li han plogut crítiques dels seus antics companys de partit. En una entrevista a TV3, confessa que "és conscient que la seva gestió l'examinaran amb lupa".

A sobre de la taula, Ferran Mascarell hi trobarà problemes que vénen de lluny, com el litigi per l'art de la Franja, però també de nous. Sobre el marge de maniobra del nou conseller, Mascarell diu que "si no es fan les coses serà més per dèficit nostre que perquè algú ens hagi posat traves".

Per Ferran Mascarell el principal repte de la cultura catalana és la internacionalització. Defineix la cultura catalana com a molt creativa, amb bones escoles i una bona formació, però "una cultura que és petita". Pel conseller, l'Institut Ramon Llull és la principal institució provocadora d'internacionalització amb la finalitat de projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura.

Un altre problema del món cultural català per Mascarell és la saturació d'organismes que s'han anat creant al llarg dels anys. Diu que "cal posar-hi una mica de racionalitat i una de les prioritats és esporgar i netejar uns processos que s'han anat construint al llarg d'un temps i sense mai eliminar-ne cap". 

Sobre el tema de les subvencions, Mascarell ha qualificat de mite la idea que hi ha infinitat d'àmbits més subvencionats, i que "el mateix sector cultural en algun moment ha alimentat". Pel conseller el més important és la cooperació entre el sector públic i el sector privat.

Finalment, Mascarell veu un futur positiu, "amb molt cinema en català, molt cinema en llengua original i entremig una transició pactada que permeti un nombre digne de pel·lícules en català". Per desplegar la llei del cinema però, segons Mascarell, "haurà d'haver-hi algun tipus de sanció perquè si no ja hem vist mostres clares que hi ha gent que no s'ho acaba de creure".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut