Imatge d'una part dels arxius
Els documents van ser requisats a la Generalitat i a particulars durant la Guerra Civil i el franquisme
Madrid

Mascarell anuncia que Catalunya recuperarà el 30% dels "papers de Salamanca" després del 22-M

Després de les eleccions del 22 de maig, Catalunya recuperarà bona part dels "papers de Salamanca". Així ho ha anunciat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, després d'una reunió celebrada amb la ministra Ángeles González-Sinde. Segons Mascarell, el 30% dels papers de l'arxiu tornaran a territori català "de manera immediata" perquè el principal "impediment" per recuperar-los era la celebració de les eleccions autonòmiques i municipals.

Actualitzat
D'aquesta manera, el conseller de Cultura de la Generalitat ha explicat que espera que "la síndrome de les eleccions passi aviat" per aconseguir que es compleixi la llei de la memòria històrica, que va aprovar el trasllat de documents confiscats a Catalunya a persones naturals o jurídiques de caràcter privat.

En aquest sentit, Mascarell s'ha mostrat convençut que espera que "no es produeixin més dilacions perquè a Catalunya ningú entén com una llei d'aquest tipus pot tardar tant de temps a complir-se".

Pel que fa a la segona partida de documents, entorn al 20% del total, ha explicat que caldrà esperar a les decisions polítiques que es prenguin sobre la feina dels arxivers, però ha assenyalat que "no té per què ser un treball especialment ardu".

L'Arxiu de la Corona d'Aragó i el Museu Arqueològic de Tarragona

La reunió que Mascarell ha qualificat de "francament positiva" i "constructiva", també ha servit per tractar altres assumptes com l'Arxiu de la Corona d'Aragó i el Museu Arqueològic de Tarragona.

En aquest sentit, ha explicat que la ministra ha expressat "la seva voluntat de desbloquejar" el conflicte que envolta l'Arxiu de la Corona d'Aragó, un arxiu "molt simbòlic que conté alguns elements arxivístics que simplement corresponen a Catalunya" i ha afegit que "cal compartir el que és compartible, però el que no correspon a l'arxiu ha de ser restituït als fons en què hauria d'estar".

Quant al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Mascarell ha remarcat que han acordat construir-lo a l'edifici Tabacalera, on es farà un pla director i després es crearà un "mecanisme consorcial que permeti el desenvolupament del projecte".


Anar al contingut