Barcelona

Mas vol que governi la llista més votada i la Generalitat recorda que els pactes són legals

La imatge del president de la Generalitat, José Montilla, i el cap de l'oposició, Artur Mas, entrevistant-se al Palau de la Generalitat s'ha repetit aquest dimarts. Montilla i Mas han abordat la redacció de la llei electoral catalana, un dels punts forts de la setmana política. Mas ha atribuït l'abstenció als pactes electorals que deixen el partit més votat fora dels governs i ha considerat urgent una reforma de la llei electoral. Com a vicepresident del govern, Josep Lluís Carod-Rovira ha recordat que la llei no diu res de les llistes més votades i que cadascú és lliure de pactar amb qui vulgui. Els dos líders també han tractat dels quatre pactes nacionals que el president es va oferir a consensuar amb l'oposició.

Actualitzat
L'anàlisi dels resultats electorals i sobretot de l'elevada abstenció han estat els temes de la reunió entre el president de la Generalitat, José Montilla, i el líder de l'oposició, Artur Mas.

Artur Mas ha atribuït l'elevada abstenció, en part, a l'ús que es fa de l'actual sistema electoral, amb pactes que desbanquen la llista més votada. És per això que Mas ha considerat "urgent" una reforma de la llei electoral, ja que segons el líder convergent, entre la ciutadania hi ha una "desconfiança creixent" en el sistema polític actual, i el govern té la responsabilitat de restaurar aquesta confiança.

Mas ha anunciat al president de la Generalitat que el grup de Convergència i Unió presentarà al Parlament després de l'estiu les seves propostes per a una reforma d'aquesta llei. Mas ha explicat que actualment un grup d'experts està elaborant un estudi sobre la direcció que ha de prendre el nou sistema electoral català, que haurà conclòs abans de l'estiu, i que després d'això, si no hi ha consens, CiU presentarà les seves pròpies iniciatives.

Sobre aquesta qüestió, i en nom del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira ha considerat que les causes de l'abstenció "són moltes" i ha recordat que "no hi ha cap llei que digui que el cap de la llista més votada ha de ser alcalde". En referència als exemples que ha posat Mas, de les diputacions de Lleida i Girona, el president d'ERC ha afirmat que les diputacions "no tenen res a veure amb la llista més votada" i que "pot passar que uns partits pactin en un àmbit territorial i no en un altre".

Carod-Rovira ha remarcat que "cadascú pacta amb qui vol" i que "del tema de la llista més votada hi hauria exemples on s'ha vulnerat aquest realitat, que no té cobertura legal". A més, ha dit que Mas ha de saber que "alguns aspectes que ha plantejat no són competència de la Generalitat" i que cal buscar consens per aprovar una llei electoral de Catalunya, cosa que "no s'ha fet des del 1980".

Els quatre grans pactes

L'altre gran tema de la trobada entre Montilla i Mas han estat els quatre grans pactes nacionals, que el líder de Convergència i Unió ha condicionat a la inclusió de les propostes més importants del programa electoral de CiU. Per Mas, perquè aquests pactes siguin realment "nacionals", cal que s'hi incloguin les propostes del partit polític més votat a Catalunya.

Dels quatre grans temes -habitatge, immigració, infraestructures i innovació- Mas ha afirmat que només s'ha avançat en un, que és habitatge. Segons el líder convergent, CiU no acceptarà un pacte nacional sobre vivenda que inclogui expropiacions forçoses, ja que hi estan totalment en contra. Sí que esperen que reculli, en canvi, mesures potents d'ajudes als joves per llogar pisos, com per exemple el 50% del lloguer els tres primers anys per a parelles joves o la copropietat entre administració i joves, propostes fetes en el programa electoral de CiU.

Pel que fa a innovació, Mas ha atribuït la paràlisi en les negociacions per a un pacte nacional al "caos monumental" que, segons el líder de CiU, ha regnat en els últims mesos al Departament d'Universitats i Innovació, presidit per Josep Huguet, i ha culpat el desacord en el si del tripartit de la falta d'acords pel que fa a infraestructures.

Mentrestant, Carod-Rovira ha confirmat que el pacte de l'habitatge és el que està més avançat i ha apostat perquè, abans que acabi l'any, s'hagi trobat consens en les infraestructures i la recerca.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut