Barcelona

Mas fixa en els 68 diputats el llistó per a la victòria del "sí" en les eleccions del 27-S

El president de la Generalitat també ha aprofitat per demanar respecte pel resultat dels comicis, guanyi el "sí" o el "no"

Victòria MiróActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que el propòsit de les eleccions del 27-S és que els ciutadans de Catalunya puguin respondre la pregunta del 9-N, i per tant puguin expressar si volen que Catalunya sigui un Estat i si volen que aquest estat sigui independent, però també que puguin explicar els arguments pels quals volen la independència els qui la volen.  

En roda de premsa des de Palau després de l'últim Consell de Govern, Mas ha apel·lat al bloqueig del govern espanyol davant del procés per justificar l'avançament electoral i ha dit que Catalunya està actuant en legítima defensa, després de constatar que com més necessitat d'autogovern hi havia "hem anat enrere com els crancs". Per això, tancant el debat sobre si el 27-S és un plebiscit, Mas ha conclòs:

"Tothom sap que el recompte que es faci el 27-S tindrà caràcter de plebiscit"

Mas ha aprofitat per demanar respecte pel resultat dels comicis, tot recordant que seran "unes eleccions com sempre, però si els partits i la gent hi volen donar un altre sentit, és jurídicament imparable" :

"Guanyi el sí o guanyi el no, ho hem de respectar"

A les portes d'"una legislatura molt diferent"

Segons la seva tesi, l'onzena legislatura "serà una legislatura molt diferent de les anteriors". "Estem en un punt de naixement d'una política nova a Catalunya, no només pel que fa al funcionament del dia a dia, sinó a una etapa en què moltes coses seran diferents". El camí que caldrà recórrer en cas que guanyi el "sí" no serà senzill, ha advertit, però intentar construir alguna cosa és millor que "el victimisme del qui es queixa i no fa res", ha reflexionat.

"Res es podrà fer fàcilment, però hi ha sortida si la gent de Catalunya ho vol"  

Les eleccions es comptaran amb diputats

El president Mas ha afirmat que el resultat del 27-S es comptarà amb diputats perquè són unes eleccions, Per això, ha situat en els 68 diputats la majoria necessària per considerar que ha guanyat el "sí". Ara bé, ha dit que "com més diputats tinguem per sobre dels 68 diputats més força tindrem". I, en aquest mateix sentit, "com més vots tinguem per sobre del 50% més força tindrem".

"Les normes de les eleccions funcionen amb diputats"

Mas ha reconegut que el que a ell li hauria agradat és poder fer un referèndum i comptar amb vots, però que davant de l'enrocament de Rajoy ni li ha quedat més remei que fer-ho així. I ha assegurat que "si al setembre em deixessin fer un referèndum jo encantat de comptar amb vots, com Escòcia".

I en el torn de preguntes, encara sobre si una majoria d'escons però no de vots seria suficient perquè el govern comencés a avançar per declarar la independència, Mas ha girat la pregunta i ha considerat: "Un 49% és suficient per aturar-ho?".

De la mateixa manera, ha considerat que  "si guanyés el 'no' i el 'sí' es quedés a prop" els partidaris de la independència haurien d'acceptar que "el país no està en el punt de començar el procés, però l'estat hauria de prendre nota", ha reflexionat.  

Rajoy estava advertit fa més d'un any

El president ha recordat que fa molt de temps que el govern Rajoy està advertit sobre el procés català, i ha desvelat que fa més d'un any ja va advertir-lo que si no podia dur a terme una consulta sobre el futur de Catalunya intentaria una llista unitària.

"Volem un Estat perquè Catalunya sigui un país millor, perquè tota la seva gent, votin a favor o en contra, visquin millor".  

Sobre els arguments pels quals defensa el "sí-sí", Mas ha afirmat que "allà on Catalunya té autogovern aconseguim un país millor" i ha posat com a exemple la sanitat catalana, la Universitat catalana, situades com les millors del conjunt de l'Estat i la internacionalització de l'economia.

"Nosaltres no farem guerra bruta. Volem una confrontació noble i néta". "No em sorprendria que hi hagués joc brut"

Els pressupostos del 2016, mostra del "carinyo" del govern espanyol

El president Mas ha argumentat que els menyspreus del govern espanyol han estat una constant durant aquest últim any i mig. I ha assenyalat que per si algú dubtava encara de l'actitud de l'executiu Rajoy es pot mirar el "carinyo" amb què ha tractat Catalunya en els pressupostos per al 2016.

"Estem com sempre: Menyspreu sistemàtic del pes de l'economia catalana"

"La meitat d'Unió Democràtica  ja no està a Unió Democràtica"

En el torn de preguntes, preguntat Unió, Mas ha volgut recordar que després de la consulta interna de la formació democratacristiana "la meitat d'Unió Democràtica ja no és a Unió Democràtica". De fet, Mas ha dit que aquesta meitat escindida és a Junts pel Sí i ha conclòs que "ja no es pot parlar de la Unió Democràtica que coneixíem com si encara fos allà. Gairebé el 50% és allà, però l'altra meitat ja no hi és".

El DOG, publicat sense cap esment a les plebiscitàries

L'endemà de la firma del decret de convocatòria de les eleccions del setembre, el Diari Oficial de la Generalitat ja ha publicat aquest matí el document.

Es tracta d'un decret ordinari en què no s'especifica el caràcter plebiscitari de les eleccions, per evitar, una possible impugnació per part del govern espanyol.

Per això, el govern ha deixat clar que han volgut ser estrictes i escrupolosos amb la llei i que seran els partits, les entitats sobiranistes i els ciutadans els que atorgaran el caràcter plebiscitari al 27-S.

Un cop firmada la dissolució del Parlament, el president de la Generalitat va assegurar dilluns al vespre que l'estat espanyol ha volgut reiteradament silenciar la veu dels catalans, i per això s'ha vist obligat a l'avançament electoral. Mas va insistir en la transcendència i l'excepcionalitat del moment històric actual.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut