Hèlsinki

Mas s'ofereix al PSC per pactar un model educatiu sense la "crosta" ideològica d'ERC i ICV

"Hem de tornar a situar Catalunya com la gran pionera en educació". Aquesta és la proclamació que Artur Mas ha llençat des d'Hèlsinki, posant el model educatiu finlandès com un exemple per seguir a casa nostra. Segons el líder de CiU, cal un pla nacional d'ensenyament acordat entre tots els partits catalans, excepte el PP. Mas, però, també planteja un escenari alternatiu, i ofereix un pacte al PSC en el supòsit que Esquerra i Iniciativa "obstaculitzin sistemàticament el consens".

Actualitzat
Segons el president de CiU, les crítiques d'ERC i d'ICV-EUiA al conseller d'Educació, el socialista Ernest Maragall, per la seva proposta sobre els centres específics per acollir transitòriament alumnes immigrants nouvinguts, és un exemple que, en matèria d'educació, hi ha una "falta de cohesió interna" al tripartit. Per Mas, els socis de govern del PSC tenen una "crosta" esquerrana i "clixés suposadament progressistes" que "han perjudicat la qualitat del sistema". Entre aquests clixés, Mas ha citat les reticències a atorgar més autoritat a mestres i directors d'escola, a fomentar la "cultura de l'esforç i la responsabilitat" entre l'alumnat o a invertir més en la formació de professors.

Per això Artur Mas planteja un pacte de govern entre tots els partits excepte el PP, ja que "l'únic que els obsessiona és convertir el castellà en llengua vehicular" a Catalunya, com "demostra" la recent proposta de Mariano Rajoy. Segons el líder de CiU, la futura llei educativa s'hauria de consensuar entre tots, per assegurar-se que el model tindrà llarga vigència i estabilitat i no dependrà de possibles reformes en funció de qui governi. Però si aquest acord no és possible, Mas proposa tirar pel dret i acordar la futura llei d'eduació entre PSC i CiU.

Es tractaria, segons Mas, de considerar la qualitat de l'ensenyament un "objectiu de país i de societat" i situar els professors al "cor" del sistema educatiu: "Necessitem mestres ben formats, ben pagats i ben respectats." CiU també proposa incrementar l'autonomia dels centres educatius, que a Catalunya estan "massa encotillats" per l'administració, reforçar l'"autoritat" de mestres i directors d'escola i apostar per l'ensenyament de llengües estrangeres.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut