Madrid

Mas, Rigau i Ortega podrien haver de pagar més de 5 milions pel 9N

El Tribunal de Comptes obre un procediment per determinar si Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau van malversar els més de 5 milions d'euros de diners públics pel 9N

RedaccióActualitzat

El Tribunal de Comptes ha decidit investigar Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per malversació de fons públics, pels cinc milions cent vint-i-vuit mil euros que va costar el procés participatiu.

El Tribunal de Comptes ja ha notificat a l'expresident, l'exvicepresidenta i l'exconsellera que rebutja el recurs presentat per la Generalitat per frenar el procediment contra tots tres.

El Tribunal de Comptes, nou actor a escena

 

Ara, aquest tribunal, que no segueix la via penal, els dona cinc dies perquè presentin recurs contra la decisió. Si no s'accepta, començarà un procediment d'investigació amb el qual se'ls podria acabar exigint l'import dels cinc milions més interessos.

En una altra resolució, el Tribunal també informa que engega els tràmits per nomenar un instructor del cas, nomenament que es podria fer la setmana que ve. El cas, però, no s'obrirà fins després de l'estiu, quan aquest instructor haurà de decidir si demana una fiança a Mas, Ortega i Rigau, o si embarga preventivament alguns dels seus béns per assegurar-se que tenen diners per respondre en cas de ser declarats culpables de malversació.

 

Junqueras: "Si el preu fossin cinc milions d'euros, surt a dos euros per cap"

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha demanat a la gent que no es deixi intimidar per procediments com el del Tribunal de Comptes i ha afegit que qui està fora de la norma és un govern "que no dubta a utilitzar les seves clavegueres". En un acte per explicar la llei del referèndum, Junqueras ha ironitzat dient que milions de persones pagarien "gustosament" els cinc milions per poder votar. 

"Ens estan dient que el preu de la dignitat del país és de cinc milions d'euros? És el preu de la democràcia i de poder votar? (...) Si el preu de tot plegat és de cinc milions d'euros, a quant ens toca per cap? Dos euros? (...) Ni que ens en costés 4 o 5. Jo estic convençut que alguns milions de persones, si aquest és el preu, el pagaran gustosos."

 

Per la seva part, Artur Mas creu que la investigació que ha obert el Tribunal de Comptes per les despeses del 9N és només un estratègia per fer por. Critica que se'ls torni a posar en el punt de mira per un cas pel qual ja han estat condemnats. L'expresident de la Generalitat ho ha dit des d'Andorra, abans de participar en un acte organitzat per l'ANC a favor del referèndum de l'1 d'octubre.

"Ja hem estat jutjats per la via penal. I se'ns ha condemnat, però no se'ns va condemnar pel delicte de malbaratament de fons públics. I ara ens volen tornar a jutjar per una cosa que ja ha estat jutjada?"

 

El portaveu del govern, Jordi Turull, ha afirmat que la decisió del Tribunal de Comptes no aturarà el procés. Durant un dinar en què ha estat acompanyat per l'exlehendakari Juan José Ibarretxe, Turull ha considerat que tot plegat el que fa és "animar" els independentistes i el govern a "tirar endavant i amb més rigor" en el camí cap al referèndum.

"Si es pensen que per cinc milions, que toca a menys d'un euro per català, pararem la independència, és per posar-se a riure, per no dir una altra cosa. I el que fa el Tribunal de Comptes és animar-nos molt més a tirar endavant i fer-ho amb molt més rigor."

 

L'exconsellera Irene Rigau ha qualificat el procediment d'"escàndol".

"És un escàndol que es vulgui jutjar una qüestió que ja ha estat jutjada. És una anomalia molt gran que només pot ser entesa com a amenaça."

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut