TV3

Mas retreu a Montilla i Benach que deixin el Parlament després de la derrota

El futur president de Catalunya, Artur Mas, ha anunciat les línies mestres del seu govern en una entrevista a TV3, la primera que concedeix després de les eleccions. Mas ha detallat el "full de ruta" per demanar un pacte fiscal per a Catalunya en la línia del concert econòmic. Ha explicat que condicionarà el suport de CiU al futur executiu espanyol a un pacte fiscal, que convidarà tots els partits a negociar-lo i que el plantejarà a La Moncloa el 2012. El futur president de Catalunya també ha retret a José Montilla i Ernest Benach que hagin decidit renunciar a l'acta de diputat. També ha anunciat austeritat en l'administració i ha confirmat que eliminarà l'obligació d'anar a 80 km/h a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Actualitzat
El futur president de la Generalitat, Artur Mas, ha detallat les línies mestres del seu futur govern en una entrevista a TV3, on ha dit que la primera tasca del seu govern serà combatre la crisi i impulsar mesures en l'àmbit econòmic i educatiu. Mas ha explicat el "full de ruta" per aconseguir un pacte fiscal per a Catalunya en la línia del concert econòmic i ha distingit tres etapes en aquest procés en què, ha dit, convidarà a participar-hi "tots els partits catalans".

El primer estadi, fins al 2012, es dedicarà a "preparar bé l'arquitectura jurídica de què vol dir un pacte en la línia del concert econòmic". La segona etapa l'ha fixada a la primavera del 2012, el moment de plantejar-ho a Madrid, ja que ha negat que sigui convenient demanar-lo ara, ha dit, "amb un govern feble". Mas ha afirmat que condicionarà el suport de CiU al futur govern espanyol a un pacte fiscal per a Catalunya, tot i que s'ha mostrat conscient de la possibilitat que potser no s'aconsegueixi, i ha dit que tot dependrà de en quina mesura tinguin "la paella pel mànec".

Sobre la possibilitat d'impulsar una consulta sobiranista, Artur Mas ha dit: "No ho descarto, però no ho tinc decidit." A més, ha insistit que ara no és el moment per fer-la.

Sobre Montilla i Benach: "A les verdes i a les madures"

Artur Mas també s'ha referit sobre les decisions del president de la Generalitat en funcions, José Montilla, i del president del Parlament, Ernest Benach, a renunciar al seu escó. "Jo no ho vaig fer", ha dit Mas, que ha afegit, a més, que, tot i que pot entendre els motius, s'ha d'estar "a les verdes i a les madures".

El líder de CiU entén que "una persona que és president de la Generalitat i veu que té un resultat tan negatiu pot considerar que no és el moment de quedar-se al Parlament", però ha considerat que "en el cas del president Ernest Benach potser s'entén una mica menys, però, vaja, deu tenir les seves raons personals". I ha conclòs: "Jo m'hauria quedat, com a mínim, una temporada. I en qualsevol cas, jo vaig guanyar dues vegades les eleccions, no vaig poder governar i em vaig quedar sempre. I li asseguro que hi havia moments que era per marxar." 

Un govern auster

Mas ha anunciat un govern amb un màxim de 12 conselleries, amb una reducció respecte de les quinze actuals, i ha afegit que reduirà també en un 20% o un 25% els organismes públics, tot i que no ha concretat quins. "Ho mirarem tot amb un esperit d'austeritat." El futur president de la Generalitat s'ha resistit un cop més a donar noms respecte al seu futur executiu, s'ha refermat que farà "el govern dels millors", i ha afegit que no descarta recuperar la figura del conseller en cap o conseller primer.

Durant l'entrevista, Mas també ha anunciat que convocarà ràpidament tres cimeres: una d'econòmica, una altra amb la comunitat educativa i una tercera per negociar amb tos els partits catalans un pacte fiscal en la línia del concert. I ha afegit que la primera mesura fiscal serà l'eliminació de l'impost de successions. També s'ha refermat en l'objectiu de reduir l'atur a la meitat en quatre anys.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut