Barcelona

Mas, sobre els escorcolls a CDC i CatDem: "Massa casualitats per ser una casualitat"

El president de la Generalitat considera que es va avisar els mitjans per buscar "l'espectacle" i que l'operació es va allargar innecessàriament: "La Guàrdia Civil es va passar cinc hores a la seu de CDC sense fer res"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut durant gairebé sis hores a la Diputació Permanent del Parlament per donar explicacions de dues qüestions: la convocatòria del 27-S i el presumpte finançament irregular de CDC, que hauria motivat els escorcolls a la seu de CDC i de la fundació CatDem del partit.

Al començament de la seva intervenció, Artur Mas ha afirmat: "Sóc aquí perquè el president no s'amaga", i ha començat explicant la motivació del 27 remuntant-se al Debat de Política General del setembre 2013, ara fa dos anys, quan ja va avisar, com ha recordat que, "com a últim recurs", i si s'intentava silenciar la voluntat de decidir dels catalans, utilitzaria "tots els instruments legals al meu abast, inclosa la convocatòria d'eleccions".

"El 27-S quan es faci el recompte es comptaran sís i nos"

Mas ha recordat tots els "intents" d'arribar a un pacte amb Madrid i els cops de porta rebuts: el pacte fiscal, la iniciativa de pactar amb el govern espanyol un referèndum acordat, la llei de consultes no referendàries, el decret de convocatòria del 9-N i finalment el procés de participació -que es va acabar duent a terme tot i l'oposició del govern espanyol amb més de 2,4 milions de persones i que ara és motiu de querelles- i ha conclòs:

"Tots els camins que hem intentat s'han estavellat contra el mur granític de la incomprensió. (...) Si l'Estat hagués tingut voluntat de diàleg, hauríem trobat una manera d'encarrilar les coses"

És en aquest escenari de diàleg trencat que el president ha emmarcat la decisió de convocar el 27-S i ha defensat la llista de Junts pel Sí per dotar de caràcter plebiscitari les eleccions, alhora que ha alertat que, agradi o no, "el 27-S quan es faci el recompte es comptaran sís i nos".

"Si la unitat és un valor positiu -i gairebé tots vostès ho defensen- doncs per què no en unes eleccions com aquestes?".

Després, el president ha subratllat "els grans esforços per transformar la Generalitat en una administració transparent i en un exemple de bones pràctiques", amb l'aprovació de la llei de la transparència al capdavant, per passar de ser la 12ena administració autonòmica en transparència a la primera.

"Es va buscar l'espectacle"

El president Mas ha afrontat en un segon bloc els escorcolls de la setmana passada per presumpte finançament irregular del seu partit a través de la fundació CatDem per part de l'empresa Teyco. El president de la Generalitat en funcions ha recordat el context en què es va produir l'operació i els poders que qui hi ha darrere el cos que els va dur a terme i ha afirmat: "A aquestes alçades de la pel·lícula, jo ja no crec en aquest tipus de casualitats".

Artur Mas s'ha referit al Ministeri de l'Interior com un departament que "no es caracteritza per tenir un comportament exemplar i de bones pràctiques" i ha desconfiat que es fes la intervenció "a un mes de la data de les eleccions, i davant d'unes eleccions d'una enorme càrrega política i simbòlica. I el mateix dia que una candidatura promou un acte multitudinari a l'Arc de Triomf de Barcelona". "Massa casualitats per ser una casualitat".

A més, ha dit que "es va buscar l'espectacle" i que es va allargar innecessàriament l'operació: "La Guàrdia Civil es va passar cinc hores a la seu de Convergència sense fer res", ha dit.

Sobre el suposat cobrament de comissions del 3%, ha indicat que si s'analitzen les xifres dels documents trobats "no quadra cap xifra". Segons Mas, la fundació CatDem va ingressar diners procedents de Teyco, legalment, i per un percentatge molt inferior al ja famós 3%. I ha explicat que la comptabilitat de la fundació CatDem està en mans de la Guàrdia Civil i ha assegurat que no trobaran cap donació que coincideixi amb el 3%. De fet, segons Mas, Teyco ha dit que calculava el 3% justament perquè no coincidís amb cap donació, perquè des de l'acusació el 2005 de Pasqual Maragall es va instal·lar la sospita sobre CiU.

Alhora, Artur Mas ha dit que el 2009, quan es van adjudicar les obres a Teyco investigades, l'argument establert pel pla Zapatero era el criteri econòmic, que tot anava al més barat sense tenir en compte cap altre criteri tècnic, i que el control el feia el govern central. En aquest sentit s'ha preguntat quin criteri poden tenir els ajuntaments.

Sobre les contractacions de Teyco

El president ha apuntat que, de fet, "Teyco va ser més contractada per ajuntaments que no eren de CiU" i que les adjudicacions a Teyco del segon govern tripartit van ser més elevades que en el de CiU. A més, ha explicat que aquesta empresa va fer aportacions a altres fundacions polítiques, però que només se sospita de CiU.

Per últim, ha carregat contra la filtració de documents protegits pel secret sumarial. Mas ha lamentat que "això no és un espectacle, és un delicte que quedarà impune" i ha lamentat que "després sentim a parlar de l'estat dret. Aquest és un estat de dret?".

"Això és el Far West, això és la Inquisició"

Ja en el torn de rèplica, Mas ha pronosticat que hi haurà noves acusacions contra ells abans no acabi la campanya pel 27-S, i ha recordat l'episodi sobre el suposat compte que Xavier Trias tenia a Suïssa. "Això és el Far West, això és la Inquisició, si això segueix així i l'acusador ha de demostrar la innocència on queda l'Estat de dret?", s'ha demanat emfàticament.

Mas també ha negat acusacions com que Osàcar té despatx a la seu de CDC, i ha aclarit informacions publicades sobre la suposada trituradora a la seu de CDC, l'avís al partit sobre l'operació, o la carpeta que va quedar darrere de la caixa forta i que no es van endur. "S'ha muntat un xou, es busca l'espectacle", ha insistit.

Mas revela reunions secretes amb Rajoy de "cinc i sis hores" pel pacte fiscal 

El president de la Generalitat ha revelat que va mantenir reunions secretes amb Mariano Rajoy el 2012 per negociar el pacte fiscal. Ha dit que van ser "sense que ningú ho sabés" i que van durar "cinc o sis hores seguides". Mas també ha dit que els va advertir sobre el rumb que prenia la situació a Catalunya, i els va avisar "del que venia", i que "no tenien el termòmetre ben posat"Però les converses van ser en va. "No em va fer cas", ha assegurat. 

Mas ha parlat d'aquestes reunions desconegudes en una rèplica al portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, que li ha retret que anar a Madrid a demanar sempre més diners no és negociar el pacte fiscal. 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut