Barcelona

Mas replica que les terceres vies, com l'Estatut, han fracassat al llarg de 100 anys

En la seva rèplica a Pere Navarro durant el debat de política general, el president Mas ha fet referència al model federal proposat pels socialistes i ha citat l'anomenada tercera via defensada en un article per Josep Antoni Duran i Lleida. Mas ha assegurat que aquesta via ja s'ha provat en moltes ocasions, l'última amb l'Estatut del 2006, i sempre ha fracassat.

RedaccióActualitzat
Hi havia expectació al debat de política general per veure si el president feia esment a la tercera via plantejada els últims dies per Josep Antoni Duran i Lleida, després que ahir, en la seva primera intervenció, no en digués res. Avui, ha aprofitat una resposta al líder del PSC, Pere Navarro, per referir-s'hi.

Segons Artur Mas, la història ha demostrat que les terceres vies no funcionen. "És el que hem fet sempre, i si estem on estem és perquè les terceres vies no han funcionat: la societat catalana no és de ruptura, però estem on estem després de 100 anys de decepcions de les terceres vies". I l'última decepció, segons Mas, va ser l'Estatut del 2006, que vam fer, ha recordat, entre tots.

Mas ha demanat tant al PSC com al PSOE que concretin per escrit les seves propostes federals: "Escriguin-ho, posin-se d'acord amb el PP. Quan ho tinguem ho valorarem."

Pel que fa a la consulta, Mas ha assegurat que aquesta es farà "sí o sí" però "no passant dels marcs legals" i, en aquest sentit, ha recordat que la Generalitat ha identificat cinc mecanismes legals possibles, quatre dels quals requereixen un acord amb l'Estat i un cinquè en què es necessita almenys que "no s'hi oposi", en referència a la nova llei de consultes.

Si aquests cinc mecanismes no prosperen, Mas ha indicat que està disposat a convocar eleccions plebiscitàries "si no hi ha més remei", malgrat admetre que suposarien un "gran xoc" amb l'Estat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut