Sitges

Mas reconeix que la situació "requereix fer pactes que no són fàcils", però afirma que "ens en sortirem"

Mas acusa l'Estat de miopia política i prepotència xulesca i avisa "s'ha acabat la conya de les majories silencioses"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat en funcions i líder de Convergència trenca el silenci. Després de dies sense declaracions públiques en un ambient marcat per la seva continuïtat al capdavant de la Generalitat, Mas ha participat al consell nacional de CDC i ha enviat un missatge d'optimisme respecte al futur del país. També ha tingut dures crítiques contra l'Estat espanyol.

Mas ha explicat als membres del partit que hi ha marge per l'acord amb la CUP. Reconeix que la situació que han deixat les eleccions "requereix fer pactes que no són fàcils", però afegeix que "no és el primer cop que ens trobem davant una dificultat" i que "sempre ens n'hem sortit i aquest cop també ens en sortirem"

"Tan legítim és que la CUP defensi les seves posicions com que Junts pel Sí defensi les seves. Perquè tenim 1,6 milions de vots, gairebé el 40% de vots i 62 escons."

Mas creu que cal posar en proporció els resultats:

"Junts pel Sí ha aconseguit 62 diputats, i la CUP, 10, aquesta és la proporció i el pes de cadascú."

El líder de Convergència afirma que "estem amb la mel a la boca", però augura "unes setmanes d'impàs, unes setmanes una mica feixugues". Mas demana temps i "claredat d'objectius, coratge i persistència" per tirar endavant el procés sobiranista. De fet, diu que és més important tenir els objectius clars que no pas tancar un acord en 15 dies.

Mas diu que ara toca implementar el mandat democràtic i apunta que cal responsabilitat política perquè "el que hem construït entre molts, no ho espatllem entre uns pocs".

Retirar les querelles

El líder de CDC ha acusat l'estat de miopia política i prepotència xulesca.

"Un estat amb una mínima solvència democràtica, després dels resultats del 27S, hauria retirat les querelles i no pas ordenat al fiscal en cap de Catalunya que assisteixi a aquestes vistes."

El president de la Generalitat en funcions avisa que des de fora "ens intentaran trencar les files i confondre en els objectius", però conclou que "sabem el que volem, sabem on anem i per què ho volem".

Sobre el 27S: "El país ha parlat"

Mas ha fet balanç dels resultats i ha destacat que signifiquen "un aval rotund a la voluntat de Catalunya". Diu que al país hi ha hagut un canvi:

"Molta gent ha passat de l'esquema de l'autonomisme o l'autogovern a l'esquema de la sobirania. El 27S va deixar molt clar fins a quin punt aquest salt, aquest canvi de mentalitat, era molt evident. I és aquí per quedar-se."

El líder de Convergència també s'ha felicitat per la participació rècord del 77%. Assegura que els resultats desmunten dos tòpics: el de les majories silencioses i el que la independència no interessa a ningú.

"S'ha acabat la conya de les majories silencioses. El país ha parlat."

Mas ha conclòs que el més important del 27S "ja està fet". Defineix tres objectius:

"Alta participació que es pogués llegir com un plebiscit, majoria de vots independentistes i més sís que nos, que també ho tenim per als que saben comptar."

Ara diu que tocat aplicar el resultat.

Presentar-se a les eleccions generals

Mas ha demanat tornar a defensar el resultat en les pròximes eleccions generals del 20 de desembre perquè no es pugui fer la lectura que el moviment s'ha desinflat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut