Palau de la Generalitat

Mas reclama al govern espanyol que no "silenciï el poble català" i el deixi votar

En el missatge de Cap d'Any, el president de la Generalitat ha tornat a "demanar a l'Estat que ens deixi votar", i envia un missatge a Espanya que Catalunya pot "ser en el futur un aliat, un bon aliat", però "des de la llibertat".

RedaccióActualitzat

"El 2014 serà, doncs, un any per recordar història, persones i arrels; però sobretot serà un any per decidir futur i obrir horitzons". El president de la Generalitat, Artur Mas, ha insistit en la petició a l'estat espanyol perquè autoritzi la consulta, amb l'argument que "no hi ha res més democràtic que fer-ho així". En el missatge de Cap d'Any, el president de la Generalitat ha tornat a "demanar a l'Estat que ens deixi votar" i ha afirmat que "resoldre els grans temes a les urnes no ha de provocar ni recança ni temença".

En un discurs de poc menys de set minuts, Mas ha dit que "Catalunya s'ha guanyat el dret a decidir" perquè els seus ciutadans "han sabut mantenir viva la seva identitat, la seva cultura, la seva llengua i el seu dret, molt sovint en contra de normes i de lleis injustes"; perquè "han sabut acollir i integrar milions de persones vingudes d'altres territoris d'Espanya o de països forans"; i, "sobretot", perquè "han sabut i han volgut mantenir dempeus la seva voluntat d'autogovernar-se, en contra de totes les circumstàncies històriques que ho volien impedir".

Mas ha destacat que, amb la data i la pregunta de la consulta, el país ha estat "capaç de teixir grans consensos", tot i reconèixer que "al voltant d'aquest gran repte no hi ha unanimitat". Sobre aquesta qüestió, el president de la Generalitat ha afirmat que "totes les posicions han de poder ser defensades amb respecte i amb bona convivència", però ha reiterat que "són els vots i les urnes els que han de decidir i determinar les proporcions i la magnitud de les majories i de les minories del país".

En un missatge a l'estat espanyol, Mas ha indicat que "el poble català prefereix governar-se que no pas ser governat", sempre dins del marc europeu. "Demanem, per tant, que se'ns deixi votar. I que l'Estat no ens vegi com un adversari ni molt menys com un enemic. Hem sigut quan hem pogut, volem ser ara i poder ser en el futur un aliat, un bon aliat. Però des de la llibertat".

300 anys del 1714

En aquesta reivindicació del dret a decidir dels catalans, també hi ha jugat un paper important el tricentenari de la derrota en la Guerra de Successió. "Tres segles després, celebrarem gairebé un miracle: un poble que tenia totes les de perdre no només segueix existint sinó que es planteja amb més força que mai guanyar una gran batalla democràtica i per mitjans totalment pacífics."

Mas també ha volgut tenir un record per aquelles persones que han "de fer front a situacions dures i adverses, de manca de feina, de patiment o de malaltia" i els ha volgut transmetre "el compromís" de treballar "tant com calgui per aconseguir que totes les persones del nostre país tinguin una vida digna".

En l'aspecte econòmic, el president de la Generalitat també ha destacat que "la crisi ha despullat moltes suposades veritats convertint-les en errors o directament en falsedats; i molts comportaments d'abans ara són justament criticats i recriminats".

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut