Barcelona

Mas reclama a Montilla que cuidi l'ànima nacional i no es limiti a governar la Generalitat com si fos una gestoria

El president de CiU, Artur Mas, ha acusat el candidat socialista, José Montilla, de voler muntar el govern sobre les contradiccions i l'equilibri intern de poders, per sobre de l'ambició nacional i dels interessos del país. Mas ha obert la segona jornada del debat d'investidura criticant que els socis del nou govern hagin ocultat les intencions reals de reeditar la "fórmula fracassada" del tripartit. El president de CiU també ha atacat la falta d'ambició nacional del projecte de Montilla i l'ha acusat de voler fer un govern "de gestoria". Ha afirmat que CiU està als antípodes de posar el nou Estatut com una "estació final" de la construcció nacional de Catalunya. Per això ha reclamat al candidat que cuidi també "l'ànima de Catalunya" i no només l'edifici.

Actualitzat

Artur Mas ha començat la seva intervenció felicitant José Montilla pel fet d'estar a punt d'accedir a la presidència de la Generalitat. Ha admès la legitimitat política del nou govern, però ha criticat que s'hagi ocultat durant la campanya la voluntat dels tres socis de govern de repetir el tripartit. Al seu parer, s'ha impedit al poble català exercir el seu dret de saber que votaven "una fórmula fracassada". En aquesta crítica ha assenyalat com a excepció Joan Saura.

El president de CiU ha assegurat que faran una oposició amb sentit de país, però també exerciran com a primera força política de Catalunya.

Mas ha criticat que en el discurs de Montilla no existís una autocrítica sobre l'abstenció que, al seu parer, han provocat tres anys de tripartit. També ha insistit que el nou govern "descansa sobre un fracàs molt important" que ha suposat que PSC i ERC hagin perdut un 25% dels vots. Pel president de CiU això és també un fracàs personal de Montilla. "Creuen que és bo -ha dit- que el president de la Generalitat sigui una persona que no ha convençut ni els seus?" Per això considera que el nou tripartit pot ser molt bo per a les cúpules dels partits, però que no s'ha fet pensant en Catalunya.

Un programa sense prioritats

El dirigent nacionalista ha assegurat que Montilla ha presentat un programa "gris i amorf", sense prioritats. També ha afirmat que està ple de contradiccions, i ha posat com a exemple que no fes referència al Quart Cinturó quan el mateix Montilla havia afirmat que no pactaria amb ningú que no el volgués. En aquest sentit, considera que es vol fer "un govern de gestoria" que aparqui "els grans temes conflictius". Un altre exemple que ha posat és el Pla d'Infraestructures, que Montilla ha assenyalat com un referent quan es va aprovar amb ERC ja fora del govern i amb l'oposició d'Iniciativa.

Mas considera que les polítiques socials que promet el nou govern d'entesa són positives, però són les mateixes que CiU va aplicar durant els seus anys de govern.

Les contradiccions del nou govern

La contradicció més greu del nou govern és, segons el dirigent de CiU, que l'executiu que haurà de desenvolupar l'Estatut està presidit per una persona que va combatre des del mateix PSC la consecució d'un text més ambiciós, i el vicepresident serà una persona que va fer campanya en contra.

Ambició nacional

Finalment, Mas ha assenyalat que estan als antípodes de fer de l'Estatut l'estació final de la construcció nacional de Catalunya com fa Montilla. El dirigent de CiU considera que no hi ha contradicció entre la valoració de l'identitat nacional i la defensa del benestar de les persoens i ha criticat que Montilla digués que s'ha de "parlar menys de Catalunya i més dels catalans", perquè no són termes oposats.

Mas ha conclòs que Catalunya és una nació amb "ambició" que no vol quedar aturada en el discurs de Montilla i ha exigit al candidat a la investidura que també es preocupi de "l'ànima" del país, i no només de "l'edifici".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut