Barcelona

Mas qualifica de "despòtic" el to de Rajoy i el repta a preguntar als catalans sobre la Constitució

El president de la Generalitat ha qualificat de "despòtic" que el president del govern espanyol faci un pla contra la consulta sobiranista sense tenir en compte la majoria de catalans i l'encoratja a preguntar als catalans sobre la carta magna "si tant confia en la Constitució".

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha qualificat de "despòtic" que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, faci un pla contra la consulta sobiranista sense tenir en compte la majoria de catalans i l'ha reptat a sotmetre a votació la Constitució el 9 de novembreMas ha respost el president del govern espanyol, que en una entrevista aquest dilluns va assegurar tenir un pla per frenar una hipotètica independència de Catalunya. "Rajoy diu que  un pla, però es pot tenir un pla per a Catalunya sense tenir en compte al 70% de la població catalana? Això és despotisme il·lustrat", ha afirmat Mas, en referència al percentatge de població que dóna suport a una consulta.

El president català ha proposat al govern estatal sotmetre a referèndum la carta magna, juntament amb la pregunta pactada pels partits catalans. "Aquells que defensen la Constitució actual s'atreveixen a posar-la a votació? Us imagineu què passaria a Catalunya? Si tant confien en la Constitució, per què no s'atreveixen a posar aquesta doble pregunta a l'urna? Què passaria llavors? Això seria ben democràtic, però estic segur que no ho faran", s'ha preguntat Mas en la presentació del llibre "No es justo", del professor de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Madrid Antoni Rovira. Precisament, l'obra de Rovira sosté que la Constitució ja no funciona i que cal modificar-la, una tesi que Mas ha aprofitat per lligar amb l'actualitat política.

El cap del govern català ha recordat que la Constitució va tenir un ampli suport a Catalunya l'any 1978, que ha atribuït al fet que els catalans van decidir "confiar" en un projecte en què se suposava que podrien desenvolupar el seu autogovern. Per Mas, però, "aquest mirall" es va trencar amb la sentència del Tribunal Constitucional de 2010, tot i que ja estava "bastant entelat" d'ençà de la majoria absoluta de José María Aznar. "Ara no hi ha manera de recompondre aquest mirall i la pregunta que alguns ens fem és: hi ha algú capaç a Espanya de fer un mirall nou en el qual ens puguem veure reflectits tots plegats?", ha demanat el president de la Generalitat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut