Mas en una compareixença des del palau de la Generalitat.
Mas en una compareixença des del palau de la Generalitat.
Barcelona

Mas preveu una consulta no acordada i reclama a Madrid "que ens deixin fer"

El president diu que només demana al president Rajoy que respecti la llei catalana de consultes i no impedeixi la votació

RedaccióActualitzat

El president Artur Mas preveu que la consulta del 9 de novembre es pugui fer sense arribar a cap acord amb Madrid. Artur Mas només demana al president Rajoy que respecti la llei catalana de consultes i no impedeixi la votació.

"No fa falta arribar a cap acord de legalitat" amb el govern espanyol per realitzar la consulta sobiranista, ha apuntat Mas, que ha considerat que "només que ens deixin fer amb una llei específica -la Llei catalana de consultes-, la consulta ja és possible".

Mas ho ha dit al palau de la Generalitat, on aquest dijous ha signat un conveni de col·laboració amb el ministre president de l'Estat alemany de Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, per donar més oportunitats als joves catalans que vulguin anar a treballar o a formar-se a aquesta regió d'Alemanya.

El president català s'ha mostrat "satisfet" amb el resultat de les eleccions europees a Catalunya, perquè creu que és "un aval democràtic i radicalment pacífic per donar força al procés polític català, que està basat en un concepte tan clar com ho és la democràcia".

"Aquest resultat avala que el 9 de novembre podem tenir una consulta sobre el futur polític de Catalunya", ha assegurat el president, que considera que per a això "no cal arribar a cap acord de legalitat" amb el govern espanyol.

El president de la Generalitat ha assegurat estar "content" amb el resultat de les eleccions, perquè la participació catalana va ser superior a la de la resta d'Espanya i de la Unió Europea, cosa que, segons el seu parer, és "un senyal de societat més mobilitzada i que vol decidir més", ja que "es decideix a través del vot".

No obstant això, Mas ha considerat "clarament preocupant" el resultat de les eleccions a nivell europeu, ja que en altres països el resultat "va de carregar-se la construcció europea" en lloc de "construir-la". Per al president català, això no ha passat a Catalunya perquè és "profundament europeista" i sempre ha estat en el "cor d'Europa", pel que volen participar a fer créixer el model de construcció europea.

Preguntat pel procés sobiranista, el ministre president de l'Estat alemany de Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, ha dit que el segueix "amb interès" però ha evitat posicionar-se, perquè ha assegurat que es tracta d'un tema espanyol.

Anar al contingut