Barcelona

Mas planta Sáenz de Santamaría en un acte de Foment del Treball a Barcelona per diferències de protocol

Tal com ha avançat TV3, el president de la Generalitat ha decidit no assistir a un acte previst a Barcelona on havia de coincidir amb la vicepresidenta del govern espanyol, per diferències de protocol. El president de la Generalitat havia de presidir, obrir i tancar el sopar, com a màxima autoritat, però el fet que Sáenz de Santamaría exerceixi de presidenta del govern espanyol en funcions el relegava, i ha optat per declinar la invitació.

RedaccióActualitzat

Topada institucional entre la Generalitat i el govern espanyol per una qüestió protocol·lària. Tal com ha avançat TV3, el president de la Generalitat ha decidit no assistir a un acte aquest dijous al vespre, a Barcelona, on havia de coincidir amb la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. El motiu és que no s'han posat d'acord sobre qui havia de presidir la concessió de les Medalles d'Honor de Foment del Treball i dels Premis Carles Ferrer Salat.

Segons fonts de Presidència, Mas ha justificat que s'han canviat les condicions de l'acte. En un principi, el president de la Generalitat era la màxima autoritat del sopar i li corresponia obrir-lo i tancar-lo. El govern espanyol, però, ha donat preeminència a la vicepresidenta espanyola, que ha vingut a Barcelona com a presidenta en funcions perquè Mariano Rajoy està de viatge a Panamà, amb motiu de la Cimera Iberoamericana.

Des de la Generalitat han al·legat que a Mas li corresponia presidir l'acte i que només canvia aquesta situació en tres supòsits: quan al mateix acte hi ha el rei, el príncep o el president espanyol. En canvi, des de la Moncloa han assegurat que, com a presidenta en funcions, Sáenz de Santamaría tenia dret a tancar la cerimònia, com ha fet, en un discurs en què ha alertat del risc que Catalunya perdi la convivència i estabilitat.

Tot i que les dues parts han negociat i han intentat consensuar el protocol, finalment no hi ha hagut acord i Mas ha declinat la invitació de Foment del Treball per no veure's relegat.

En comptes d'anar a Foment, ha mantingut unes reunions que havia anul·lat. Mas ha comunicat la seva decisió al president de Foment, Gay de Montellà. Li ha comunicat que el substituiria el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, i que aquesta topada no enterbolia les relacions del govern amb la patronal.

Des de Presidència asseguren que hi ha "normalitat en les relacions institucionals" però han fet notar que el fet que la cloenda vagi a càrrec de la presidenta espanyola en funcions suposa una ruptura dels usos i tradicions dels últims anys a Catalunya.

El protocol estatal, que data dels anys 80 del segle passat, reconeix que el president espanyol en funcions té dret a tancar l'acte i presidir-lo, però des de la Generalitat han recordat que no hi ha "cap precedent" d'aquesta situació en la tradició catalana dels últims anys. Encara que des de la Moncloa han assegurat que sí que n'hi ha, des de Catalunya han replicat que no són comparables amb aquest cas.

Entre els assistents a l'acte hi ha hagut reaccions diverses. Alguns han considerat lògica la decisió, però altres no la comparteixen.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut