Barcelona

Mas, Ortega i Rigau: "Vam fer el que havíem de fer i ho tornaríem a fer"

Mas, Ortega i Rigau seuran demà al banc dels acusats al TSJC per haver organitzat la consulta del 9-N

RedaccióActualitzat

L'expresident Artur Mas, i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, han comparegut just el dia abans que comenci el judici del 9-N. Tots tres estan acusats de desobediència i prevaricació, però asseguren que ho tornarien a fer.

Artur Mas ha estat el primer a intervenir. El president de la Generalitat ha defensat l'actuació de tot el seu govern el 9-N amb una frase contundent:

"Vam fer el que havíem de fer i ho tornaríem a fer."

Mas ha assegurat que entraran aquest dilluns al Palau de Justícia de Catalunya "amb la cara ben alta". Assegura que el 9-N va ser un moment de llibertat que no pot ser jutjat:

"El dia que comences a perdre la por ets més lliure. El dia 10, Catalunya era més lliure."

Mas s'ha tornat a responsabilitzar de la celebració de la consulta i ha eximit la resta del seu govern, al qual ha agraït la lleialtat i la feina feta. "Si volen carregar-se algú que se'm carreguin a mi", ha dit, i ha afegit que el judici no els tombarà:

"Ens volien agenollats i ens trobaran dempeus. Ens volien amb l'esquena vinclada i ens trobaran amb l'esquena dreta. Ens volien amb la mirada baixa i ens trobaran mirant endavant."

Mas ha deixat clar que si la justícia espanyola els inhabilita, aniran fins als tribunals europeus a defensar el seu cas. "Defensem la causa de la democràcia", ha reblat.

El discurs emotiu d'Ortega

El discurs més emotiu l'ha fet l'aleshores vicepresidenta Joana Ortega, que ha afirmat que tot plegat és un tràngol, però que no es penedeix de res. Ortega ha donat les gràcies a totes les persones que es van mobilitzar el 9-N i també als 42.000 voluntaris que el van fer possible.

Ortega ha enviat un missatge a Mas, que tenia assegut al costat. Li ha agraït la confiança i la valentia:

"Gràcies per confiar en mi, pel teu exemple i valentia. Si no hagués estat per tu, el 9-N no hauria estat una realitat."

La vicepresidenta en el moment del 9-N ha defensat la celebració de la consulta:

"Quan un poble té anhels de llibertat, cap jutjat ho podrà inhabilitar."

Finalment, la consellera d'Educació, Irene Rigau, ha defensat el paper dels mestres i les institucions educatives en tot el procés:

"La comunitat educativa del nostre país, en qüestions fonamentals, sempre hi ha estat."

Rigau ha acabat amb un fragment de l'himne dels escoltes assegurant que no deixaran el país sense empara:

"Senyor, no deixis sense empar el bell país on jo naixia, aquell que sempre he d'estimar i estimaré sia com sia."

Penes de fins a 10 anys d'inhabilitació

Mas, Ortega i Rigau seuran demà al banc dels acusats al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per haver organitzat la consulta del 9-N.

S'enfronten a penes d'inhabilitació i a una multa pels delictes de desobediència i prevaricació. La Fiscalia demana 10 anys d'inhabilitació per a càrrec públic per a Mas i 9 anys per a Ortega i Rigau.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut