Barcelona

Mas ofereix al govern espanyol una rebaixa del 10% de la despesa de la Generalitat

El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha compromès a reduir la despesa de la Generalitat com a mínim un 10% per al 2011 sempre que el govern espanyol mantingui el mateix nivell d'ingressos per a Catalunya. Segons Mas, aquesta mesura és "temporal", però fonamental per evitar "posar en risc l'estat del benestar i el nostre propi autogovern". En aquest sentit, el govern català ha explicat que reduirà la despesa uns 3.000 milions d'euros, i tot i que no ha concretat com s'aplicarà aquesta reducció, sí que ha assegurat que "afectarà tots els departaments".

Actualitzat
En un Consell Executiu extraordinari, el govern català ha aprovat el pla de viabilitat financera que retallarà un 10% de mitjana mínima els pressupostos del 2011.
 
Amb aquest pla d'estabilitat que portarà a Madrid, Mas ha insistit en la necessitat d'aplicar reduccions importants en la gestió de la Generalitat i s'ha mostrat convençut que "si no aturem l'espiral de despesa, podem posar en risc el nostre estat del benestar i el nostre propi autogovern".

Reduir el dèficit

Sense concretar com s'aplicarà la tisorada, el president de la Generalitat ha dit que l'objectiu de la mesura és reduir un dèficit que supera els 7.200 milions d'euros i aconseguir passar del dèficit actual, que ara representa un 3,6% del PIB, a l'1,3% al llarg d'aquest any.
 
En aquest sentit, Artur Mas ha explicat que les retallades "afectaran tots els departaments", especialment el de de Salut, o determinades obres d'infraestructura, com per exemple la línia 9 del metro, però ha remarcat que es tracta només d'una mesura "temporal" i que, si es fan bé les coses, el 2013 la Generalitat podrà recuperar capacitat d'actuació.

Per mirar d'aconseguir més ingressos, el president català ha anunciat que es posaran a la venda actius de la Generalitat i ha explicat que compten amb la "supressió de l'impost de successions per evitar la sortida de diners de Catalunya".

Exigències a Madrid

Pel que fa a la relació amb l'executiu de Zapatero, Mas ha parlat de "cotes gravíssimes d'irresponsabilitat" en la gestió del govern central, i ha demanat que aquest es comprometi a ajudar les administracions autonòmiques a sortir d'aquesta situació "perquè ells també en són responsables".

Aquest pla d'austeritat és una de les exigències que el govern espanyol ha imposat a la Generalitat per poder emetre més deute i, per això, Mas ha volgut deixar clar que "nosaltres ens estrenyerem el cinturó però ells ens hauran de garantir com a mínm, el mateix pressupost".

Atur i moviments de La Caixa

D'altra banda, el president de la Generalitat ha fet referència a les dades de l'atur que s'han fet públiques aquest divendres, i que han revelat que a Catalunya la taxa ja supera el 17%. En aquest sentit, Mas ha assegurat que les xifres "són extremament preocupants i que formen part de l'herència" que han rebut.

Finalment, ha parlat sobre els últims moviments de La Caixa per convertir-se en banc, i ha remarcat que "la Caixa fa les coses com cal fer-les, d'acord amb les normes internacionals de més control i més duresa".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut