Barcelona

Mas ofereix a la CUP sotmetre's a una qüestió de confiança d'aquí a deu mesos

El candidat de Junts pel Sí també ha ofert una direcció compartida entre el president i tres membres del govern centrada en les àrees d'economia, afers exteriors i transparència i estat del benestar

Actualitzat

Artur Mas ha tornat a demanar aquest matí el suport del Parlament per ser investit com a president de la Generalitat. El candidat de Junts pel Sí ha anunciat que "després del primer període de sessions, el govern presentaria una qüestió de confiança", amb l'objectiu de valorar l'acció de l'executiu d'aquí a deu mesos. "Si el govern no supera la qüestió de confiança, caldrà investir un nou president", ha afirmat Mas. Aquesta ha estat l'oferta que li ha fet a la CUP, de qui necessita almenys dos vots per aconseguir la presidència per majoria simple.

Segons Mas, aquesta proposta demostra que hi ha voluntat per negociar i ha avisat que l'acord no pot trigar gaire perquè "els marges no només són legals sinó també d'oportunitat política".

Durant el seu segon de discurs d'investidura, el candidat també ha dit que ahir va oferir a la CUP un govern amb tres àrees compartides amb la presidència. Aquestes tres àrees serien una destinada a economia i ocupació, amb cinc departaments, una altra d'afers exteriors, institucionals i transparència, amb quatre departaments, i un tercer sobre l'estat del benestar, amb quatre departaments.

Al torn de rèplica als grups parlamentaris, Mas ha reconegut que "la votació està clara" i que "no caldria ni seguir el debat", després que la CUP ha anunciat que tornaria a votar en contra de la investidura. Però aquesta segona intervenció s'ha basat en una crítica aferrissada a l'actitud del govern espanyol per haver recorregut davant el Constitucional contra la resolució independentista aprovada dilluns al Parlament.

"No entén ningú" fora de l'Estat espanyol "la posició immobilista" del govern de Rajoy, ha dit el candidat de Junts pel Sí, que ha demanat "una mica de respecte per als dos milions que van votar a favor de la independència. Quin menyspreu per aquesta gent!". El candidat ha indicat que des del govern espanyol el veuen "com si jo fos un dimoni amb banyes i cua que enganya els catalanets que no saben on van".

Artur Mas ha dit que "va ser el poble qui el 27-S va qüestionar el que significa la Constitució, va ser la gent qui va dir que aquesta Constitució ja no ens serveix". I ha remarcat que "no anem a la il·legalitat, sinó que volem substituir la legalitat espanyola per la catalana. No es tracta de saltar-se la llei sinó de canviar la legalitat."

En referència al "no tranquil" que Antonio Baños, de la CUP, ha anunciat a la investidura, Mas ha dit: "Prefereixo un si intranquil que no pas un no tranquil". "Siguin una mica més intranquils i no tan tranquils", ha dit el candidat dirigint-se als diputats de la CUP. "Si tothom manté inalterable la posició no hi haurà acord", ha advertit. Ha recomanat que "cal anar cap a la corresponsabilitat" i, per part de Junts pel Sí, ha dit que "no podem fer un moviment cada dia. N'hem fet un de molt significatiu", en al·lusió a la doble oferta al grup encapçalat per Antonio Baños. 

Sobre la possibilitat d'arribar a una entesa amb la CUP de cara al pròxim ple d'investidura, Artur Mas ha avisat que aquest acord no pot tardar: "Hi ha temps, però n'hi ha poc. Reglamentàriament tenim temps fins al gener, però, raonablement, el termini no hauria d'anar tan lluny. Això s'ha de resoldre als pròxims dies, en un sentit o en un altre". I ha conclós la intervenció demanant: "Si n'hi ha uns que es mouen, s'ha de moure tothom per arribar a un acord. No triguem gaire, que cada dia que passa és un dia en contra del mandat que vam rebre a les urnes el passat 27 de setembre."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut