Madrid

Mas: "Ni la consulta ni el procés participatiu tenien cap efecte legal vinculant"

L'expresident de la Generalitat declara en el judici a Francesc Homs per la consulta del 9-N

Actualitzat

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha declarat aquest dimarts a la tarda en el judici a Francesc Homs per la consulta del 9-N. Mas ha explicat que el procés participatiu que es va fer va ser radicalment diferent de la consulta inicialment prevista. L'expresident de la Generalitat ha assenyalat que l'única similitud entre la consulta prevista inicialment i el procés participatiu anunciat a mitjans d'octubre era que cap dels dos tenia efectes legals vinculants.

"Ni la consulta ni el procés participatiu tenien cap efecte legal vinculant."

Durant la declaració, que ha durat 22 minuts, Mas també ha dit que sempre es va intentar el pacte amb Madrid i que entre l'advertiment del Constitucional i el 9-N ningú no es va adreçar al govern per donar indicacions del que s'havia de fer.

Després de respondre a les preguntes de la defensa d'Homs, el fiscal ha decidit no formular cap pregunta a Mas.

En aquesta segona sessió del judici també ha declarat, com a testimoni de la defensa, el president del Consell Assessor per la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, que ha assegurat que la providència del TC era "genèrica i abstracta". En la seva opinió, "no quedava clar quines activitats podia continuar fent o no la Generalitat".

Viver i Pi-Sunyer, que va ser vicepresident del Constitucional, ha plantejat al fiscal que ell creia que, malgrat el que digués el TC, la Generalitat havia d'assumir determinades funcions durant el 9-N:

"La Generalitat havia d'abandonar les seves funcions perquè podien estar directament vinculades a la consulta? Per exemple, es preveien milions de persones participants. La Generalitat no podia treure els Mossos?" 

El testimoni ha destacat també que va remarcar, davant d'Homs, que considerava rellevant que no s'havia fet cap "requeriment exprés" en la providència del Constitucional.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut