Barcelona

Mas liderarà una llista de CDC si les entitats rebutgen "l'últim intent" de buscar "la màxima unitat possible"

Entrevistat per Mònica Terribas, el president de la Generalitat ha insistit que l'objectiu de la "màxima unitat possible" ha de passar per damunt de qualsevol "plantejament personalista", de manera que ell no serà "ni un impediment ni un obstacle per a res"

Actualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha contextualitzat la seva proposta de dissabte passat en la recerca de "la màxima unitat possible" per aconseguir "un objectiu d'enorme envergadura" com és la independència. Mas ha aclarit que l'oferta a les entitats sobiranistes d'impulsar una candidatura per al 27-S és "l'últim intent" que fa en aquest sentit i que, si es rebutja, ell "tirarà endavant" i encapçalarà una llista de Convergència Democràtica per intentar guanyar "amb la màxima força possible" les eleccions.

"Hem de veure si és una llista que encapçalo jo i és bàsicament de CDC, que no vol dir exclusivament, o si és una llista promoguda des de les entitats sobiranistes, que és el que jo he proposat i he ofert, on s'integrin determinada gent i fins i tot jo mateix si es pensa que jo hi puc fer una aportació."

En l'entrevista amb Mònica Terribas, el president de la Generalitat ha insistit que l'objectiu d'aquesta "màxima unitat possible" ha de passar per damunt de qualsevol "plantejament personalista", de manera que ell no serà "ni un impediment ni un obstacle per a res" perquè vol "formar part de la solució, no del problema". Tot plegat, per aconseguir posar "el turbo de la il·lusió" que permeti assolir el màxim de velocitat i de revolucions de cara al 27 de setembre.

"Les eleccions només tenen sentit si són un plebiscit"

Mas ha assenyalat que "sobretot" vol ser el president de la Generalitat que porti els catalans a poder decidir sobre si volen que Catalunya sigui un estat sobirà i que, si l'independentisme surt derrotat del 27-S, ell no se sentirà un "perdedor" perquè "perdre és no fer-ho i fer-ho ja és guanyar".

En l'entrevista, ha tornat a insistir en el caràcter plebiscitari dels comicis del 27 de setembre, que al seu parer "només tenen sentit" si són "un plebiscit" que serveixi per fer la consulta. Com ja va fer dissabte, ha recordat que "a dreta i a esquerra" hi ha gent que encara el 27-S amb l'objectiu d'"a veure si traiem en Mas", però ha dit que en les pròximes eleccions al Parlament "no es tracta d'això".

"Aquestes eleccions són el referèndum o la consulta que no hem pogut fer de cap altra manera. Són per això, perquè si no fossin per això, jo no les he de convocar ara aquestes eleccions, jo tinc temps fins a finals de l'any que ve. Per tant, si ho faig ara, fruit dels acords que vam subscriure en aquesta mateixa casa uns mesos enrere, és perquè aquest és l'instrument, només l'instrument, per fer allò que no ens han deixat fer de cap altra manera, tot i haver-ho intentat molt, que és la consulta sobre el futur polític del país."

Sumar els "sí-sí" d'Unió

Sobre la recent ruptura de la federació de Convergència i Unió, Mas ha dit que li "dol molt" i que no es ficarà en "el que faci Unió".

"Si un dia havia d'arribar la separació, després de 37 anys de convivència i de presentar-nos plegats a totes les eleccions, sense excepció, si havia d'arribar havia de ser per un moment principalíssim, per una cosa de fonament total i què més de fonament que la idea sobre si un país ha de tenir plena llibertat o no."

De tota manera, ha indicat que, en la consulta interna dels democratacristians, prop de la meitat dels militants "va dir el doble sí" i que ell intentarà "sumar la gent que defensa el sí-sí".

"Les pensions estan més garantides a Catalunya"

Mas també ha volgut donar un missatge de tranquil·litat sobre les pensions, una de les qüestions que generen més dubtes sobre una hipotètica independència de Catalunya. El president de la Generalitat ha afirmat que "les pensions es paguen perquè hi ha un munt de gent que treballem i que cotitzem", de manera que la seva garantia "dependrà que hi hagi gent treballant a Catalunya i cotitzant".

De fet, Mas ha defensat que "les pensions estan més garantides a Catalunya" que no pas a la resta de l'Estat perquè "es treballa més a Catalunya i es cotitza més a Catalunya", la qual cosa també fa que aquestes pensions puguin ser millors.

"És molt fàcil amenaçar amb les pensions perquè estan adreçant-se a gent vulnerable. Un pensionista ja no es pot plantejar tornar a treballar, ha treballat tota la vida, per tant, té aquest dret. Ficar la por al cos a aquestes persones és molt fàcil. Tan fàcil com innoble."

També sobre una hipotètica independència, Mas ha admès que Catalunya hauria d'assumir "una part del deute que té acumulat l'estat espanyol" en la negociació de la separació. Tanmateix, ha matisat que això es faria "si les coses anessin de bon rotllo".

L'entrada d'ERC al govern seria "una falta de respecte"

Mas, que aquest dilluns s'ha reunit amb els presidents de l'ANC, Òmnium i l'AMI, ha recordat que la unitat electoral de cara al 27-S només la demana a les entitats perquè ja va "prendre nota" a la tardor que formacions polítiques com ERC van rebutjar el seu projecte d'una llista única sobiranista.

Després d'aquest episodi, i del rebuig dels republicans a entrar al govern al principi de la legislatura, Mas ha subratllat que una entrada d'Esquerra al govern aprofitant la remodelació d'aquest dilluns seria "una falta de respecte" a l'electorat quan queden tres mesos per als comicis al Parlament.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut