Sant Joan Despí

Mas: "La desobediència és un marc mental que ha intentat imposar la CUP"

Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega revisen el judici del 9-N a TV3 en un programa especial

RedaccióActualitzat

Després d'una setmana intensa als jutjats, Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega han tornat a defensar el seu paper en la consulta del 9-N. Aquest cop, però, no ho han fet des de la sala del Tribunal Superior de Justícia, sinó des dels estudis de TV3.

En una entrevista amb els principals directors dels diaris del país, Mas, Ortega i Rigau han insistit que no hi ha motius per jutjar-los i han deixat clar que tenen la consciència tranquil·la. Segons Mas, no hi ha base legal per condemnar-los ni tampoc per jutjar-los.

Mas: "No hi ha base per condemnar-nos en absolut. No hi havia ni base per anar a judici."

L'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau ha assegurat que els requisits que calen per condemnar per desobediència greu "no es compleixen". Tots tres acusats han defensat que estan molt tranquils, però preparats per a qualsevol tipus de sentència:

Mas: "Estic preparat per a qualsevol tipus de sentència. La pitjor condemna seria sentir-me culpable."

Ortega afegeix, però, que "una condemna seria una esquerda important en la democràcia".

La gestació del 9-N

Mas ha reconegut que, les setmanes abans del 9-N, hi va haver algunes converses amb el govern espanyol a través de Francesc Homs i Joan Rigol, però n'ha minimitzat l'efecte. De fet, ha assegurat que "des de Madrid se'n reien", perquè es pensaven que "seria una botifarrada de cap de setmana". Diu que l'actitud va canviar quan van veure la dimensió que prenia.

Mas ha explicat que "la Generalitat, quan va començar el procés participatiu, va fer un pas al costat". Ortega ha afegit que el govern va actuar "amb coratge", però reitera que estava "ens mans de 42.000 voluntaris".

 

Desobeir o no?

L'expresident Mas ha negat que l'objectiu del 9-N fos desobeir. Ha afirmat que era "un acte en positiu" i ha carregat la busca de la "desobediència per la desobediència", apuntant directament la CUP:

Mas: "La desobediència és un marc mental que ha intentat imposar la CUP. La desobediència és una conseqüència."

Ortega ha recordat el cas de Rosa Parks, la dona negra que es va asseure en la part dels blancs en un autobús en la pitjor època de discriminació racial als Estats Units. L'exvicepresidenta l'ha comparat amb el 9-N: "Amb tota la distància que vulguin, és un pas molt important".

El paper de la democràcia espanyola

Preguntat pel director de "La Vanguardia", Màrius Carol, Mas ha assegurat que la democràcia espanyola no està sana. L'expresident de la Generalitat ha citat l'operació Catalunya, que ha definit com una "guerra bruta oberta per part de l'Estat".

Mas: "Quan l'Estat persegueix persones com nosaltres per posar les urnes, alguna cosa no funciona bé. Alguna malaltia hi ha, però ens hem acostumat a empassar-nos-ho tot."

Joana Ortega ha avisat que, més enllà del que passi amb ells tres, "l'anhel del poble" no s'aturarà:

Ortega: "Quan un poble defensa la democràcia i té un anhel de llibertat tan arrelat, no s'atura."

 

La política actual

Un cop més, Mas ha obert la porta al diàleg. Preguntat per la situació política actual, l'expresident ha insistit que encara es pot parlar amb l'Estat, però avisa que aviat no hi haurà punt de retorn:

Mas: "Espanya ja ha perdut la meitat de Catalunya. Si no fa front al repte, en perdrà més de la meitat."

Entrevistats pels directors de diaris

El programa, conduït per Ariadna Oltra, ha comptat amb la presència dels directors de "La Vanguardia", Màrius Carol; del diari "Ara", Esther Vera; d'"El Periódico", Enric Hernández, i d'"El Punt Avui", Xevi Xirgu.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut