Barcelona

Mas: "La consulta es farà sí o sí, no hi ha ni un sol mil·límetre de marxa enrere"

El president Mas i el líder d'ERC s'han trobat en un acte just l'endemà que Mas digués que si la consulta no es podria fer l'any vinent l'alternativa seria la convocatòria d'eleccions plebiscitàries el 2016. Mas ha volgut aclarir el que molts han interpretat com un pla B o una marxa enrere. Diu que el primer objectiu, que és fixar una consulta l'any que ve, es manté intacte.

RedaccióActualitzat
"No hi ha ni un sol mil·límetre de marxa enrere, ni tan sols de fre; la consulta es farà". Així de contundent ha estat el president Artur Mas per aclarir les seves declaracions d'aquest dijous a "El matí de Catalunya Ràdio", en què apuntava que si finalment el govern espanyol impedeix la consulta l'any vinent, l'alternativa seria la convocatòria d'eleccions plebiscitàries el 2016.

Mas ha remarcat la seva posició des de Sant Vicenç dels Horts, un emplaçament "especial -ha apuntat- tenint en compte l'alcalde que té, el líder d'una formació que dóna estabilitat parlamentària a CiU". El president s'ha reunit amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, a l'Ajuntament en el marc d'una visita institucional abans de parlar amb els mitjans de comunicació.

En aquest context Mas ha volgut deixar clar que "la consulta es farà el 2014 sí o sí" d'acord amb els pactes i acords subscrits amb Esquerra. Per fer-la, però, Mas recorda que s'ha de trobar un marc legal i que es mouen en cinc escenaris possibles: quatre dels quals depenen de l'Estat i un depèn de nosaltres mateixos. És en aquest últim on alguns han vist el que ja s'ha anomenat Pla B del president i que li han valgut les acusacions que s'estava arronsant. Segons ell, però, és només un dels passos possibles que es preveuen des del primer dia.

Mas reitera que si es boicotegen tots els camins sempre els queda un últim recurs per fer la consulta, que són les eleccions, la facultat de convocar-les és "única, exclusiva i intransferible del president de la Generalitat". Sense parlar de dates, ha assegurat que "el propòsit és preparar-nos a fons per fer la consulta i que es pugui guanyar" i ha subratllat una vegada més que "dubtes no n'hi ha. El panorama és molt clar i la decisió és ferma i el propòsit és fer-ho bé".

Mas també ha admès, doncs, contactes discrets amb el govern espanyol de cara al procés sobiranista perquè es pugui consultar els catalans precisament el dia que el diari "Ara" publica que la setmana passada es va trobar en secret amb Mariano Rajoy.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut