Mas, aquest dilluns, amb el ministre de Finances israelià, Yair Lapid. (Foto: ACN)
Mas, aquest dilluns, amb el ministre de Finances israelià, Yair Lapid. (Foto: ACN)
Jerusalem

Mas justifica que no es reuneixi amb l'ANP durant la visita a Israel pel caràcter econòmic del viatge

El president de la Generalitat, que aquest dilluns s'ha reunit amb el ministre de Finances israelià, Yair Lapid, ha apuntat que aquest viatge "sobretot se centra en innovació, tecnologia, producció científica, centres d'investigació i universitats", però que la Generalitat té "els braços i la porta oberta a col·laborar amb els palestins".

RedaccióActualitzat

Tercer dia del viatge oficial del president de la Generalitat a Israel. Aquest dilluns al migdia, Artur Mas s'ha reunit amb el ministre de Finances, Yair Lapid, l'home amb més pes al govern darrere del primer ministre, Benjamin Netanyahu. Aquest dimarts, el president de la Generalitat es reunirà amb el president israelià, Shimon Peres. En canvi, durant aquest viatge no es veurà amb cap representant de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), un fet que li ha comportat crítiques per part d'Iniciativa per Catalunya.

Preguntat sobre aquesta qüestió, Mas ha ressaltat que el viatge "té una voluntat institucional", motiu pel qual creu que no tindria sentit mantenir contactes amb l'autoritat palestina. "Aquest és un viatge que sobretot se centra en innovació, tecnologia, producció científica, centres d'investigació i universitats", ha dit Mas, que ha apuntat que l'objectiu és impulsar l'evolució del model econòmic català cap a una economia del coneixement. Tanmateix, ha recordat que ja es va reunir amb el president palestí fa dos anys al Palau de la Generalitat.

Mas ha subratllat que, tant els governs de Jordi Pujol com els que ell ha liderat, "sempre hem intentat demostrar que estàvem al costat d'Israel en els moments complicats". Aquesta bona sintonia, però, no exclou que el govern català té "els braços i la porta oberta a col·laborar amb els palestins" i que "no hi ha cap resistència ni reticència" per part de la Generalitat "a poder dialogar i fer coses amb ells".

ICV demana "no oblidar" Palestina

La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha retret aquest dilluns que Mas hagi defugit el conflicte amb Palestina durant aquest viatge oficial a Israel. "Creiem que aquest tema no pot ser oblidat quan el president de la Generalitat fa una visita a Israel", ha dit Camats abans de recordar que molts catalans mantenen un fort compromís i solidaritat amb la situació palestina.

A més, la colíder ecosocialista també ha criticat que Mas parli de recerca i desenvolupament a Israel quan, des que va arribar al govern, ha retallat un 27% la partida destinada a aquest aspecte en els pressupostos de la Generalitat: "Sembla que hagi amagat que el model que el seu govern està imposant és el model econòmic que representa BCN World".

"Aprendre com ho estan fent ells i aplicar-ho"

Aquest dilluns, Mas ha visitat la incubadora d'empreses The Time, una societat d'inversió centrada en "start-up" i que col·labora amb ACCIÓ en un projecte europeu de suport a empreses del sector d'Internet. El president de la Generalitat ha defensat que el gran repte de l'economia catalana és ser capaç de recollir massa crítica amb la creació de noves "start-up" i agafar "velocitat de creuer per continuar l'experiència en el futur".

Mas ha afirmat que Israel és un model a seguir a Catalunya per augmentar la creació de les empreses innovadores i que un dels objectius d'aquest viatge és "aprendre com ho estan fent ells i aplicar-ho a la nostra manera de fer".

Anar al contingut