Barcelona

Mas i Ridao se les tenen al Parlament sobre el preu que es posa al president de la Generalitat

Dur enfrontament parlamentari entre el cap de l'oposició, Artur Mas, i el republicà Joan Ridao. El portaveu d'Esquerra ha acusat Mas de posar preu al govern de la Generalitat. Ridao s'hi ha referit després de la proposta de CiU de fer respectar la llista més votada a Catalunya en cas de ser decisius a Madrid després del 9-M. El líder de CiU ha replicat que mai no farà servir un pacte amb José Luis Rodríguez Zapatero per presidir Catalunya i, "solemnement", ha dit que mai no serà president a través de cap mecanisme parlamentari o bé amb negociacions en despatxos.

Actualitzat
Tensa sessió de control al govern al Parlament. Una pregunta d'ERC sobre la posició del president Montilla davant eventuals canvis al govern després de les eleccions ha provocat una contundent resposta d'Artur Mas. El republicà Joan Ridao, insòlitament, ha aprofitat el seu torn de preguntes al president per adreçar-se al líder de CiU, en comptes de fer-ho a Montilla. Ridao ha acusat de "sucursalisme" als dirigents de CiU i s'ha mostrat "francament perplex" com a catalanista "de veure que algú que es diu nacionalista és capaç de deixar en mans del govern espanyol decidir qui serà el president de Catalunya". Ho deia en referència a la proposta de CiU de fer respectar la llista més votada a Catalunya en cas de ser decisius a Madrid després de les eleccions.

Artur Mas ha replicat assegurant que mai no canviaria "la presidència de la Generaltitat a canvi de res, ni dins ni fora de Catalunya". El president de CiU, des de la tribuna del Parlament, ha afirmat, solemnement:"No seré president de la Generalitat si no és a través del suport popular i d'unes eleccions a Catalunya". Això, segons ha puntutalitzat Mas, vol dir "renunciar a mecanismes de la pròpia cambra". El president de CiU ha anat més enllà i ha reptat els diputats dient-los: "A veure qui surt aquí a dir el mateix."

Mas ha afegit que el govern pot estar tranquil, perquè "tothom conservarà les cadires, els sous i els cotxes oficials". Un comentari que no ha agradat gens el president José Montilla, que ha afirmat que "amb el Govern d'Espanya cal negociar el desplegament de l'Estatut i el model de finançament, i no la pròpia composició del Govern". El president ha afegit que "és el Parlament de Catalunya qui investeix el president del nostre país".

Després de la picabaralla dialèctica, i en un moment de recés, Mas i Montilla han intercanviat algunes paraules en privat des dels respectius escons. A mitja conversa, Joan Ridao s'ha apropat a Artur Mas en una acció que ha generat un fort rebombori provinent dels escons de CiU. Ridao ha ensenyat a Mas el titular d'una entrevista de l'abril del 2003 en la que el líder de CiU reconeixia que "si puc governar encara que no sigui la llista més votada ho faré". Aquesta reminiscència a l'hemeroteca havia estat, de fet, el detonant de la tensió al Parlament.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut