Barcelona

Mas i Montilla fan junts la tradicional ofrena a la tomba de Francesc Macià

El president investit, Artur Mas, i el president en funcions, José Montilla, han fet plegats aquest dia de Nadal la tradicional ofrena a la tomba del president Macià, mort el 25 de desembre d'ara fa 77 anys. Ha estat l'últim acte públic de José Montilla com a president i el primer d'Artur Mas, que dilluns prendrà possessió com a nou president de la Generalitat. Un gest de continuïtat institucional sense discursos polítics ni declaracions dels dos presidents. La mesa del Parlament també ha homenatjat Macià, així com Convergència, Esquerra i Solidaritat Catalana.

Actualitzat
Aquest ha estat un dia de Nadal amb dos presidents. És per això que aquest 25 de desembre el president investit, Artur Mas, i el president en funcions, José Montilla, han presidit conjuntament la tradicional ofrena floral davant la tomba del president republicà Francesc Macià al cementiri de Montjuïc.

Durant l'homenatge tots dos han dipositat una corona de llorer a la tomba del president, mort el dia de Nadal de 1933, i després han guardat un minut de silenci mentre sonaven les notes del cant dels ocells. Un cop feta l'ofrena, tots dos han conversat cordialment durant uns minuts i s'han desitjat un bon Nadal. Tant Mas com Montilla, però, han declinat fer declaracions, tot mantenint l'esperit de cordialitat. 

Aquest ha estat l'últim acte públic de José Montilla i el primer d'Artur Mas, que dilluns prendrà possessió com a 129è president de la Generalitat.

Fins al cementiri de Montjuïc també s'hi han desplaçat els set integrants de la mesa del Parlament, que, encapçalats per la presidenta Núria de Gispert, també han commemorat el 77è aniversari de la mort de Francesc Macià.

Homenatge global

Les formacions polítiques tampoc hi han faltat. Convergència Democràtica de Catalunya, Esquerra Republicana i Solidaritat Catalana també han fet la seva ofrena. En l'acte, el secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, ha criticat la composició del nou govern d'Artur Mas, del qual ja han començat a transcendir alguns noms, tot fent un símil futbolístic. Considera que Mas ha tirat de pedrera enlloc de fer un bon "fitxatge d'hivern". Tot i això, per Ridao, "no són tan importants les persones com les polítiques". És per això que el dirigent republicà ha advertit que estaran molt atents a la política que faci el nou govern. El nou conseller d'Interior, Felip Puig, l'ha contestat seguint amb les metàfores futbolístiques. Puig també ha assegurat que el nou govern es "deixarà la pell i el compromís personal" per Catalunya.

En la mateixa línia que Ridao, un dels fundadors de Solidaritat Catalana, Alfons López Tena, ha assegurat des del cementiri de Montjuïc que els nous consellers que fins ara s'han donat a conèixer suposen un retorn al passat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut