Barcelona

Mas i Duran discrepen obertament sobre l'entrada de CiU al govern de Madrid

Els líders de Convergència i d'Unió, Artur Mas i Josep Antoni Duran Lleida, han discrepat públicament sobre l'estratègia del partit a Madrid. El dirigent democristià i cap de llista al Congrés sosté que defensar Catalunya també passa per entrar al govern central, però poques hores després Artur Mas ha insistit que la raó de ser fonamental de Convergència i Unió és governar Catalunya. Tots dos dirigents han iniciat un procés de diàleg sobre la qïüestió. Unió exigeix suport a la candidatura de Duran i adverteix que no cedirà en l'aposta favorable a tenir ministres a Madrid. Des de Convergència es critica la tensió que genera Duran Lleida, que es va reunir en secret amb José Montilla la setmana passada.

Actualitzat
El president de CiU, Artur Mas, ha anteposat la importància de governar a Catalunya, per damunt del paper decisiu que puguin jugar en la política espanyola, que situa com a tercera de les seves prioritats estratègiques. Després de l'executiva de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Mas ha explicat que les converses amb el secretari general de CiU i líder d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida, sobre com enfocar l'estratègia de cara a les pròximes eleccions generals, no han fet més que començar.

Duran, que excepte sorpresa majúscula encapçalarà la llista de CiU al Congrés, defensa l'entrada en un futur govern espanyol, amb la condició que s'acceptin els punts fonamentals del programa de la federació nacionalista.

Mas ha reconegut: "També es pot defensar Catalunya des de Madrid, ho hem fet des de fa més de 30 anys, mai no he dit que no", però ha remarcat: "El nostre projecte és construir Catalunya tant com puguem des de les institucions catalanes." "Fora, hem d'anar a influir i a decidir, per defensar el país, però sabent que el país el volem construir des de les nostres pròpies institucions", ha subratllat.

Pel secretari general de Convergència, la seva "primera prioritat és defensar els interessos de Catalunya, la segona és fer-ho des de les institucions catalanes i en tercer lloc està la nostra implicació a Madrid". Segons Mas, "una part de la defensa de Catalunya que no es fa des del govern de la Generalitat es pot fer per part de CiU a Madrid", però "el tema no és" si CiU ha d'"entrar al govern espanyol", sinó de quina manera pot defensar Catalunya des de Madrid.
Anar al contingut