Barcelona

Mas: "És un honor ser processat per aquests poders espanyols per haver escoltat la gent"

L'expresident de la Generalitat carrega contra "un Estat amb tics predemocràtics" després de la petició de 10 anys d'inhabilitació pel procés participatiu del 9-N

RedaccióActualitzat

"Déu n'hi do els fiscals", "aquelarre judicial", "salvatjada democràtica" o "Posats a fer, han anat pel broc gros i han demanat la pena màxima". Són algunes de les expressions que s'han sentit per boca d'Artur Mas en la roda de premsa en què ha valorat la petició del fiscal de demanar-li 10 anys d'inhabilitació pel procés participatiu del 9-N, acompanyat de les també encausades Joana Ortega i Irene Rigau. Mas ha denunciat la "cadena de despropòsits" que, segons ell, és aquesta causa judicial, i ha afegit que només pot compartir-la qui "forma part d'un Estat amb tics predemocràtics".

Tant l'expresident de la Generalitat com l'exvicepresidenta i l'exconsellera han remarcat que tornarien a fer el 9-N tal com el van fer i han defensat que no van cometre cap delicte, sinó que van deixar parlar el poble.

"Per un demòcrata, català i sobiranista català, com jo mateix, és un honor ser processat per part d'aquests poders espanyols per haver escoltat la gent, per haver actuat en conseqüència, per haver-hi posat la cara, per no haver calculat les conseqüències personals o de partit que podria tenir i per traduir en fets el clam de la gent."

Mas ha remarcat que "sembla impossible" el que passa i va passar, en referència al fet que el fiscal general de l'Estat "va actuar contra el criteri de tots els fiscals de Catalunya, que deien que no hi havia delicte". Arran de les paraules d'avui mateix de Soraya Sáenz de Santamaría, advertint que qui incompleix la llei en paga les conseqüències, Mas ha carregat contra un govern que, diu, "és jutge i part", "confon la separació de poders" i sembla més propi d'altres temps. "Això ho hauria pogut dir un ministre de Franco", ha etzibat.

Mas ha afegit que, si el condemnen, anirà "on calgui per defensar el que vàrem fer". També ha donat ple suport a la intenció del govern Puigdemont de convocar un referèndum, acordat o no, l'any que ve. "No ens quedarem quiets i no ens aturaran. És el que volen ells, espantar-nos", ha afirmat.

Ortega i Rigau tornarien a fer el 9-N

Tant l'exvicepresidenta i exconsellera de Governació com l'exconsellera d'Ensenyament han manifestat, en la roda de premsa, que tornarien a fer el procés participatiu.

"Donar la veu al poble és un acte de responsabilitat (...) Ho vaig fer. I ho vam fer. I ho vam fer molt bé, respectant la legalitat, amb garanties democràtiques i transparència i responsabilitat. I, avui, ho tornaria a fer", ha afirmat Ortega.

Rigau ha assegurat que la democràcia que els jutja "està malalta". "La meva vocació ha estat de servei públic. Dir-me que no sóc honorable en aquest sentit és una gran ofensa", ha assegurat.

Es desmarca d'Homs i diu que no va rebre cap oferta de Rajoy

Mas ha negat que el govern de Rajoy li oferís no emprendre accions judicials pel 9-N a canvi que, aquella nit, no comparegués després de saber-se els resultats de la consulta. "És fals. A mi mai em van dir, si agafeu perfil baix i no es feu notar, si feu bon minyó, no farem res. Mai em vam dir això. Ni directa ni indirectament", ha afirmat l'expresident. L'afirmació es desmarca de la que va fer, fa uns dies, l'exconseller Francesc Homs, també encausat pel 9-N, que va parlar d'un "intermediari" de Rajoy que se li va adreçar per fer-li arribar la proposta.

El dirigent del Partit Demòcrata Català ha explicat que, l'estiu del 2014, va proposar a Rajoy que "toleressin una consulta sense efectes jurídics" com la que finalment es va fer. "Ho vaig proposar a Rajoy, que va fer al contrari, va recórrer als tribunals i va pressionar el fiscal, que no va aguantar la pressió i va dimitir", ha assegurat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut