Artur Mas durant la inauguració de l'AVE a Girona
Artur Mas durant la inauguració de l'AVE a Girona
Girona

Mas diu que l'arribada de l'AVE a Girona i Figueres és un acte de justícia, no pas un privilegi

Mariano Rajoy ha assegurat que l'AVE no només ha d'unir persones sinó també afavorir l'entesa entre territoris en temps de crisi i "abolir distàncies" a la vegada que ha instat Catalunya a exercir de "pol" d'Espanya en la recuperació econòmica.

RedaccióActualitzat
L'alta velocitat ha arribat a les comarques gironines amb més de 20 anys de retard, però amb un acte solemne d'inauguració presidit pel príncep Felip; el president de la Generalitat, Artur Mas; el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la ministra de Foment, Ana Pastor, entre altres autoritats. Durant l'acte, el president Artur Mas ha assegurat que l'arribada de l'alta velocitat a Girona i Figueres, és un acte de justícia per a Catalunya, no pas un privilegi.

Mas, que ha recordat que l'alta velocitat era ja una aspiració al segle XIX, ha reclamat també al govern espanyol que impulsi "un gran tema pendent": el corredor mediterrani, per donar impuls a la vocació europea de Catalunya. Pel president, quan hi ha "recursos tan escassos" cal invertir on hi hagi més rendiment i una recuperació de major nivell, i ha destacat el lideratge que Catalunya ha exercit en la integració europea i la necessitat d'una gran connectivitat amb el conjunt d'europeu.

Ara bé, ha criticat que es presenti la línia d'alta velocitat com a privilegi per a Catalunya i, en aquest sentit, ha recordat que Catalunya és en aquest moment la comunitat que contribueix més al PIB i, en canvi, té menys dotació d'infraestructura pública.

Rajoy diu que l'Ave ha de servir per "unir territoris" i "abolir distàncies"

Mariano Rajoy, per la seva banda, ha fet un parlament en positiu: ha assegurat que el corredor mediterrani és una prioritat per al govern espanyol i ha utilitzat el tren d'alta velocitat com a metàfora de l'entesa que considera necessària. Pel cap de l'executiu espanyol, l'AVE no només ha d'unir persones sinó també afavorir l'entesa entre territoris en temps de crisi, "unir territoris" i "abolir distàncies", i ha afegit: "Les vies fèrries han estat com costures capaces d'acostar els més diversos territoris en nom d'una voluntat comuna". A la vegada, el president espanyol ha instat Catalunya a exercir de "pol" d'Espanya en la recuperació econòmica.

El president espanyol ha destacat, a més, que el govern espanyol ha posat "el cent per cent de la seva voluntat política per prioritzar una infraestructura vital per a Catalunya com és aquest AVE, amb una inversió de més de 3.700 milions d'euros", una infraestructura que uneix Espanya amb França. "Estem davant d'una de les obres de major envergadura i estratègica, i cridada a ser un nou eix de prosperitat per a Catalunya i la resta d'Espanya", ha manifestat. I ha culminat: "Es tracta d'un èxit col·lectiu que ha de continuar generant riquesa als catalans i els espanyols".

Rajoy també ha mostrat el seu compromís amb el corredor del mediterrani i ha avançat que l'Ave arribarà aquest any a Alacant.

En la mateixa línia, el príncep Felip ha destacat l'arribada del tren d'alta velocitat a les comarques gironines com un impuls positiu tant per al turisme com per al comerç. En aquest sentit, ha remarcat la importància del corredor del Mediterrani com a peça clau per millorar les exportacions cap a la resta d'Europa.

Per contra, l'alcalde de Girona, en el seu parlament, ha estat molt reivindicatiu. Ha assegurat que la línia arriba tard i que les obres han deixat ferides a la ciutat.

El tren ha sortit de l'estació de Sants amb 1,35 minuts de retard i 53 minuts després ha arribat a la capital de l'Alt Empordà, on s'ha descobert una placa a l'estació de Figueres-Vilafant. Tot seguit, la comitiva ha tornat a Girona, on han descobert una altra placa i s'ha fet l'acte oficial d'inauguració.

Enmig d'una gran expectació mediàtica, Rajoy i Mas s'han saludat cordialment, amb una forta encaixada de mans, i han parlat durant alguns minuts abans de pujar al tren inaugural mentre esperaven l'arribada del príncep. Posteriorment, i acompanyats també de la delegada del govern a Catalunya, Llanos de Luna, i de la presidenta del Parlament català, Núria de Gispert, han pujat al comboi, on han continuat la conversa. La comitiva institucional ha viatjat al primer vagó, compartint taula. El príncep s'ha assegut tocant a la finestra, al costat de Rajoy, mentre que Mas ho ha fet davant del príncep, acompanyat d'Ana Pastor. Està previst que el tren d'alta velocitat emprengui el retorn a Barcelona cap a les 13.15.

Amb l'arribada del tren d'alta velocitat a les comarques de Girona, es completa la connexió amb alta velocitat de totes les capitals catalanes i es fa possible, finalment, l'enllaç amb França.
Anar al contingut