Catalunya

Mas desmenteix Zapatero i l'insta a donar explicacions al Congrés sobre l'incompliment de l'Estatut

José Luis Rodríguez Zapatero haurà de comparèixer al Congrés, amb tota probabilitat, per donar explicacions sobre les negociacions del finançament autonòmic. El líder de Convergència i Unió, Artur Mas, ha instat el president del govern espanyol a repetir el que va dir aquest dijous, que ha complert amb l'Estatut, però al Parlament espanyol i, per això, assegura que donarà suport a la sol·licitud de compareixença que ha presentat Iniciativa. La decisió l'ha de prendre la setmana que ve la diputació permanent i el PSOE es pot quedar sol en la votació perquè el PNB ja ha dit que votaria en el mateix sentit que els nacionalistes catalans.

Actualitzat

El líder de CiU, Artur Mas, nega que Zapatero hagi complert amb Catalunya o amb l'Estatut. En una entrevista a Catalunya Ràdio, afirma que només ha complert amb el PSOE, amb qui tindria un compromís que no s'aprovaria un model de finançament en la línia que reivindica Catalunya.

Mas ha afegit que veu les negociacions en un punt molt díficil i creu que cal aprofitar la negociació sobre els pressupostos per mantenir la unitat catalana i forçar un bon acord per a Catalunya. Per això, ha assegurat que el seu partit farà la "màxima pressió" sobre els diputats del PSC perquè se sumin al front comú dels partits catalans contra els pressupostos de l'Estat.

Finalment, Artur Mas ha confirmat que CiU votarà a favor de la petició d'ICV perquè el president del govern espanyol comparegui al Congrés per donar explicacions sobre el finançament. Tot i el vot favorable, ha criticat l'actitud d'ICV perquè considera que va contra la unitat d'acció catalana. També ha titllat de poc ferma la resposta del govern català a les paraules d'aquest dijous de Zapatero. La Generalitat es va mostrar conciliadora i confiada que s'arribarà a un acord en els propers tres mesos.

Escalada verbal

Hores abans de vèncer el termini que recull l'Estatut per tenir un model de finançament tancat, el president de la Generalitat culpava directament l'executiu de Zapatero de no haver arribat a un acord. La resposta arribava aquest dijous, just una setmana després, en veu mateixa de Zapatero. Per primera vegada després de l'escalada dialèctica entre representants de l'executiu català i l'espanyol, el president de l'executiu central desmentia Montilla i assegurava que el govern ha complert en presentar una proposta. Que no s'hagi tancat l'acord, diu, no és culpa seva.

El govern català mira ara d'enterrar les diferències i centrar-se en el més important: tancar un bon finançament, i com més aviat millor. És per això que, com a president en funcions, el conseller de Relacions Institucionals advocava per treballar ara per tenir tancat un acord abans de tres mesos. Ara bé, per Joan Saura, és clar qui ha incomplert l'Estatut.

Per la seva banda, Esquerra veu difícil un acord entre la Generalitat i el govern espanyol pel que fa al nou model de finançament i aposta per convocar un referèndum perquè la població decideixi si vol un model de concert econòmic. El president d'ERC, Joan Puigcercós, creu que Zapatero és l'únic responsable de l'incompliment dels terminis que marca l'Estatut per tenir un acord en matèria de finançament.

El PP català -tot i que no està d'acord amb la negociació bilateral- també considera que és Zapatero qui ha incomplert l'Estatut. La seva presidenta, Alicia Sánchez-Camacho, lamentava que el president del govern espanyol culpés Catalunya per la falta d'acord.




NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut