Barcelona

Mas demanarà a la ciutadania una "petició clara" a finals de mes per dur a Madrid "el clam a favor del pacte fiscal"

El president de la Generalitat ha avançat que demanaran a la ciutadania una petició clara sobre el pacte fiscal a finals de mes per obtenir "pronunciaments explícits" i dur a Madrid "el clam pel pacte fiscal".

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha avançat que el govern català plantejarà a la ciutadania una petició clara sobre la hisenda pròpia a finals d'aquest mes per obtenir "pronunciaments explícits" i dur a Madrid "el clam pel pacte fiscal". El president de la Generalitat espera que aquesta reclamació es faci també en el marc de la Diada Nacional de l'Onze de Setembre.

En la compareixença que va fer ahir per expressar el seu condol per la mort de Josep Maria Ainaud de Lasarte, Artur Mas va dir que emplaçaran la societat catalana perquè a Madrid s'entengui que aquesta no és una petició d'un govern o d'un Parlament sinó d'un país sencer.

El president català ha dit que entén l'escepticisme dels catalans respecte a la proposta del pacte fiscal, però ha promès que posaran "tota la carn a la graella" perquè es tracta del tema de la legislatura i compta amb un ampli aval del Parlament.

Petició al govern espanyol que agilitzi el fons de liquiditat

Després que aquest mes de juliol la Generalitat no hagi pogut pagar els concerts a hospitals, escoles i entitats socials, el president espera que a finals d'agost la situació econòmica del govern català estigui més normalitzada i pugui efectuar els pagaments, tot i que ha precisat que no en pot donar la garantia total. De tota manera, Mas reclama al govern espanyol que activi immediatament el fons de liquiditat de les autonomies, per assegurar la tresoreria de la Generalitat a curt termini.

Pel president de la Generalitat, resulta il·lògic que un mecanisme anunciat "a bombo i plateret" encara no sigui operatiu i, mentrestant, "s'hagi de patir per pagar a finals de mes". Mas vol que aquest fons sigui realment un mecanisme de liquiditat per a les comunitats autònomes i que no hi hagi la temptació de convertir-lo en un fons de control des del punt de vista polític. Concretament, va demanar que l'Estat no aprofiti el fons per exercir un control que no vol patir per part d'Europa.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut