Barcelona

Mas demana responsabilitat als partits perquè no en bloquegin la investidura en segona volta

Artur Mas ha fet una crida a la responsabilitat dels partits perquè no impedeixin que sigui investit president de la Generalitat en segona volta. Després que la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, l'ha proposat formalment com a candidat al càrrec, el dirigent de CiU s'ha compromès a buscar consens pensant tant en la segona votació, dijous 23, com en la legislatura. De moment, el PSC no descarta abstenir-se en la segona volta i el PPC decidirà el seu vot quan hagi escoltat el discurs d'investidura de Mas, segons han comunicat les dues formacions en els contactes amb la nova presidenta de la cambra. Respecte del futur govern de la Generalitat, Unió ha confirmat que tant ells com Convergència cediran una plaça per facilitar que hi hagi independents entre els nous consellers.

Actualitzat
Conscient que no tindrà la majoria absoluta que necessita en la primera volta, Artur Mas instat les formacions representades al Parlament a ser "responsables" perquè sí que pugui sortir escollit en la segona votació.

El líder de CiU ha afegit que la federació no té cap intenció de tenir una "parella de ball fixa, tampoc el PP", per aquesta legislatura. En aquest sentit, ha negat haver fet "cessions" al PPC perquè li faciliti la investidura. En referència a la presència d'aquest partit a la mesa del Parlament, ha destacat que a alguns els "agradarà més o menys" però són la "tercera força" a la cambra.

Fi de la ronda de contactes

El candidat a la investidura ha parlat després que la nova presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha tancat la ronda de contactes amb les forces parlamentàries per saber la intenció de vot de cada grup en el debat d'investidura. De Gispert s'ha mostrat convençuda que Mas serà escollit president en la segona votació, ha qualificat de "cordials" les entrevistes amb els representants dels partits i ha reiterat que impulsarà un pla d'austeritat al Parlament.

Després de reunir-se amb la popular Alícia Sánchez-Camacho, que no li ha revelat quin serà el sentit del seu vot en la segona volta i, per tant, si afavorirà la investidura de Mas com a nou president, De Gispert ha parlat amb Joaquim Nadal, del PSC, que ha obert la porta a l'abstenció dels socialistes en la segona volta, i, finalment, amb Artur Mas.

Sánchez-Camacho, que fins ara posava com a condició per donar suport a la investidura de Mas que aparqués el concert econòmic, també li demana ara que suprimeixi les "multes lingüístiques" i els plantejaments "independentistes i sobiranistes" i impulsi una nova llei d'educació de Catalunya.

Nadal, per la seva part, ha explicat que, al marge del que faci el seu grup en la segona volta, el PSC oferirà col·laboració a CiU en els "assumptes de país".

De Gispert ja es va trobar dijous amb els líders dels quatre grups amb menys representació a la cambra, que votaran en contra de Mas.

El calendari de la investidura


El debat d'investidura arrencarà dilluns que ve, dia 20, a les onze del matí amb el discurs d'Artur Mas. A la tarda intervindran a la cambra les formacions polítiques. La primera votació d'investidura serà dimarts, dia 21. Si, com és previsible, Artur Mas no té prou suport, es convocarà una segona votació el dijous, 23 de desembre. Tot i que la presa de possessió es podria celebrar la vigília de Nadal, el més fàcil és que sigui el dilluns 27 i que Mas nomeni el govern abans d'acabar l'any.

Contactes previs

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va encetar la ronda de contactes amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, a qui va rebre poc després de les cinc de la tarda d'aquest dijous al despatx de les audiències. Rivera exigeix al futur president de Catalunya que compleixi la sentència de l'Estatut, una nova llei electoral i un pacte per lluitar contra la corrupció, condicions "sine qua non" per obtenir el seu suport.

Cap a les sis de la tarda qui es va reunir amb De Gispert va ser el líder de Solidaritat Catalana, Joan Laporta, que s'estrenava com a portaveu al Parlament de la seva formació. Laporta també va comunicar que votarien "no" a la investidura de Mas. L'expresident del Barça va explicar que no votaran "plantejaments autonomistes" i no donaran suport a Mas "si no es dirigeix cap a la via de la independència".

La tercera trobada, per ordre de representació parlamentària, va ser amb el líder d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós. El republicà va declinar fer declaracions després de la trobada i es va limitar a dir que s'inclinen pel "no" i que la trobada havia estat cordial.

Va tancar la primera tongada de contactes el cap de files d'ICV-EUiA, Joan Herrera. L'ecosocialista va dir que la seva formació votarà en contra tant en la primera com en la segona volta. Herrera ho va justificar dient que exigeixen una major sensibilitat social i ambiental que creuen que el futur govern de Catalunya no tindrà. El líder d'ICV-EUiA, però, ha promès "mà estesa" per avançar en la construcció nacional.

Dos independents al govern

Pel que fa a les negociacions per a la formació del nou govern, Josep Antoni Duran i Lleida ha confirmat al programa "El matí de Catalunya Ràdio" que tant Convergència com Unió cediran una plaça cadascun per facilitar la incorporació d'independents com a consellers de l'executiu. Duran i Lleida ha destacat que la federació busca "conjuntament" aquests independents. Unió, que en comptes de tenir les tres conselleries que li pertoquen pel pacte amb CDC es quedarà amb dues, també tindrà representació en càrrecs de segon nivell en departaments governats per Convergència, ha afegit Duran i Lleida.

Fonts consultades per Catalunya Ràdio apunten que les dues persones d'Unió més ben situades per entrar al govern són ara mateix Josep Maria Pelegrí, nomenat portaveu adjunt del grup parlamentari, i Joana Ortega, que va fer tàndem amb Artur Mas a la llista electoral del 28-N. Sobre les carteres, les mateixes fonts apunten que Pelegrí podria assumir competències d'Agricultura i Ortega, ocupar-se d'una àrea vinculada a la política social.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut