Sitges

Mas demana iniciativa a l'Estat però és "escèptic" que arribin "solucions innovadores"

El president de la Generalitat adverteix que "o el sobiranisme té prou força o l'Estat té suficient iniciativa política per proposar una solució", però alerta que el que no es pot fer és "quedar-se de mans creuades i mirar cap a una altra banda"

Actualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha advertit que, en l'actual procés sobiranista i els problemes d'encaix de Catalunya dins l'Estat, "el pitjor és no fer res" i ha animat la Moncloa a proposar una inicativa que se sotmeti a votació dels catalans si vol plantejar una alternativa a l'independentisme.

"O el sobiranisme té prou força o l'Estat té suficient iniciativa política per proposar una solució per ser acceptada per a la majoria de Catalunya. La incògnita està en aquest punt. O uns demostren tenir suficient força o una majoria clara o els altres mostren una iniciativa per proposar solució i sotmetre-la a votació".

Mas ha inaugurat aquest dijous a la tarda la XXXI Reunió del Cercle d'Economia a Sitges, on ha demanat als votants no independentistes de CiU que concentrin el vot en la federació i evitin les "filigranes" davant del risc que governin altres. "Millor concentrar el vot en aquell que vols que governi, perquè si fas gaires filigranes per equilibrar la força de qui governa, hi ha el risc que acabi governant un altre", ha dit.

Pel líder de CiU, és millor que el procés sobiranista el condueixi qui pot fer-ho bé i té les idees clares, malgrat que és escèptic davant la possibilitat que l'Estat proposi solucions.

Augura "un bon mes" de maig per a l'atur

A Sitges, Mas ha pronosticat que maig "tornarà a ser un bon mes" per a l'ocupació a Catalunya i ha destacat que ja hi ha hagut 22 mesos consecutius de reducció de l'atur comparant-los amb el mateix mes de l'any anterior. 

El president de la Generalitat també ha destacat que Catalunya està al voltant de 4 i 5 punts per sota de l'atur a tot Espanya, tot i que continua havent-hi molt d'atur, per la qual cosa ja s'apliquen accions de xoc per "als més febles". Mas ha avançat que, d'aquí a pocs dies, anunciarà un pla d'ajuda de 50 milions d'euros perquè aturats de més de 45 o 50 anys trobin feina.

El president de la Generalitat també ha defensat que, després de set anys de crisi, l'economia catalana és "la que més pesa i aporta" a Espanya, potser perquè el PIB va caure menys durant la crisi que al conjunt de l'estat, si bé ara creixen al mateix ritme.

El Cercle adverteix que les regles no es poden trencar unilateralment

El president del Cercle d'Economia, Antón Costas, ha expressat davant de Mas la "inquietud" de l'empresariat català sobre el procés sobiranista i ha demanat que s'afronti aquesta situació "amb esperit de concòrdia i de pacte" perquè ha dit que les regles "no poden ser trencades unilateralment".

Aquesta edició de la Reunió del Cercle d'Economia tindrà un marcat caràcter polític. Els principals líders polítics estatals exposaran davant dels empresaris els seus models i propostes, després d'unes eleccions municipals i autonòmiques que han sacsejat el tauler polític. Com és tradicional, Mas ha inaugurat les jornades aquest dijous i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, les clausurarà el dissabte.

Durant aquests dos dies, també participaran a la reunió de Sitges el ministre d'Economia, Luis de Guindos; el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez; el president d'Esquerra, Oriol Junqueras; i el de Ciutadans, Albert Rivera.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut