Brussel·les

Mas demana al president de l'Eurocambra que es pugui fer servir el català en els plens

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat al president del Parlament Europeu, l'alemany Martin Schulz, que els eurodiputats catalans puguin fer servir la seva llengua en les intervencions de les sessions plenàries. Mas també ha emplaçat les institucions europees a possibilitar una major "visualització de Catalunya i de la seva llengua a Europa". Schulz ha mostrat la seva voluntat de "treballar per això", segons ha explicat Mas posteriorment als mitjans de comunicació.

RedaccióActualitzat
Per Mas, la reunió d'aquest dimecres era "de plantar llavors, no de recollir fruits", i s'ha mostrat confiat que "el temps jugua a favor de la reivindicació del català a la UE", tot i que ha matisat: "No diré que sóc o no sóc optimista, ja sóc gat escaldat". El president de la Generalitat ha explicat que Schulz "no ens ha donat data ni seguretat que s'aconsegueixi, però sí el compromís de treballar per això" i ha agraït el fet de "trobar-se amb algú que mostra aquesta sensibilitat cap als reconeixements identitaris".

La decisió de si es pot o no utilitzar el català a la cambra passa per la Mesa de l'Eurocambra, composta pels vicepresidents del Parlament, un dels quals és Alejo Vidal-Quadras. Precisament, Mas ha assenyalat que no s'ha reunit amb el polític català, perquè el "coneix bé" i parlar-li del català "no val la pena".

Una política agrària "regionalitzada"

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat aquest dimecres al Parlament Europeu una política agrària comuna (PAC) adaptada a les regions i que respecti els "trets específics" de cada zona. Mas participa durant tot el dia a Brussel·les a la reunió del grup Quatre Motors per a Europa, juntament amb representants de la Llombardia (Itàlia), Roine-Alps (França) i Baden-Württemberg (Alemanya).

El president de la Generalitat vol que la PAC sigui "per a tots", de manera que es porti a terme una política "regionalitzada, que tingui en compte característiques específiques com l'ocupació o el tipus de ramaderia i les condicions climàtiques", entre altres factors diferencials. Les regions que formen els Quatre Motors per a Europa s'han posat d'acord a presentar de manera comuna les seves prioritats entorn de la PAC, les polítiques de recerca i desenvolupament i sobre les polítiques de cohesió europees per als pròxims anys. Mas ha estat l'encarregat de detallar el capítol dedicat a l'agricultura.

El cap de l'executiu català ha demanat "un increment del pressupost assignat al segon pilar de la PAC", és a dir, el desenvolupament rural. Les quatre regions defensen que és necessari establir mecanismes d'exempció per a les normes europees de competència per a alguns productes alimentaris que "estan a la part més feble de la cadena", ja que, a partir d'aquestes iniciatives, "s'aconseguirà una agricultura per al període 2014-2020 més competitiva i sostenible".

Mas ha començat el discurs en francès i posteriorment ha passat al català, justificant-se que no té "gaires oportunitats de parlar català fora de Catalunya". Entre els eurodiputats que han escoltat les demandes de Mas hi havia els catalans Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Raimon Obiols (PSC) i Santiago Fisas (PP).

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut