Barcelona

Mas defensa que no se'ls jutja per desobeir el Constitucional: "Som aquí per l'èxit del 9-N"

En el torn final de parula del judici del 9-N, Artur Mas s'ha declarat "responsable polític" del 9-N

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat en el moment de la celebració de la consulta del 9-N, Artur Mas, se n'ha tornat a responsabilitzar. Ho ha fet en el torn final de paraula i ho ha justificat per la demanda de la gent i del Parlament de Catalunya.

"Sóc responsable d'haver ideat i impulsat el 9-N."

Tot i això, Mas defensa que no han comès cap delicte, ni ell, ni Ortega, ni Rigau ni Homs.

"Estem íntimament convençuts que no vam cometre cap tipus de delicte."

Artur Mas ha subratllat que l'èxit del 9-N no va agradar a determinades instàncies de l'Estat i del govern espanyol, i com que es va considerar un desafiament, ara es pretén que aquest desafiament es pagui per part d'alguns, ha afirmat.

Mas s'ha preguntat quants judicis d'aquestes característiques s'haurien d'haver celebrat tenint en compte les desobediències que el govern espanyol fa constantment al TC.

"Si fóssim aquí només per haver desobeït el Tribunal Constitucional, quants judicis d'aquestes característiques hi hauria d'haver constantment per desobediències manifestes del govern espanyol en el Tribunal Constitucional, un govern que desobeeix sistemàticament les resolucions i les sentències del Constitucional?"

Mas ha recordat que el primer dia de judici es va declarar màxim responsable polític del 9 de novembre de l'any 2014. Però ha volgut deixar clar que els membres del govern, quan prometen el càrrec, prometen lleialtat al president de la Generalitat.

"Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs es van comportar amb aquesta deguda lleialtat, però les directrius i les indicacions emanaven del president de la Generalitat."

Mas ha volgut posar en context el procés participatiu del 9-N, declarant-se responsable d'haver escoltat la gent d'aquest país al carrer, però també d'haver convocat eleccions anticipades el novembre del 2012 per saber si aquella actitud al carrer es convertia en alguna cosa concreta a les urnes.

Ortega diu que procés ha estat completament transparent i obert i gens opac

Joana Ortega ha dit que es remetia al que ha dit aquest matí els seus advocat i ha insistit:

"Se'm jutja per una actuació política i per l'actuació d'un govern democràtic que obeïa un mandat parlamentari."

Ortega ha afegit que donar la veu al poble no és cap delicte. I que el que ells van fer va ser donar la veu a la ciutadania i que, per tant, té la consciència tranquil·la.

Joana Ortega ha explicat que, amb els temps que es viuen, els ciutadans no són subjectes passius i que ella mai s'ha amagat darrere dels ciutadans ni dels voluntaris, que van ser el veritable motor del 9-N:

"El procés ha estat completament transparent i obert, i gens opac."

Ortega ha aclarit que no es pot jutjar la llibertat de la gent perquè ningú hi va anar sense decidir-ho lliurement.

També ha afegit que sempre ha actuat d'acord amb els seus principis i accions, i que sempre ha defensat que "la democràcia creixerà a cops de democràcia i no pas a cops de tribunal".

Ha conclòs la seva intervenció afegint que el 9-N va ser el dia que més va honorar la seva "trajectòria com a servidora pública".

El torn d'Irene Rigau

L'exconsellera ha començat l'últim torn de paraula en aquest judici citant versos de "Provervios y cantares", d'Antonio Machado:

"Para dialogar, preguntad primero, después escuchad."

Rigau ha afirmat que, per poder dialogar, s'ha de preguntar i escoltar. Ha afirmat que Espanya té oblidats aquests versos i que la democràcia representativa s'ha de reforçar amb la participativa i la directa, i que la convivència es garanteix a través d'una democràcia forta.

Sobre els directors d'escola, Irene Rigau ha volgut deixar clar que no els haurien perjudicat mai.

"Els directors d'escola són una peça clau del sistema i no els hauríem perjudicat per interessos polítics."

Rigau, ja al final de la intervenció, ha recordat els seus inicis professionals en temps franquistes.

"No em va depurar el franquisme, i em pot inhabilitar la democràcia per un delicte que no he comès?"

Abans que el president del tribunal deixés vist per a sentència el judici pel 9-N, Irene Rigau ha afirmat que està convençuda que no ha delinquit.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut